Delad bild: Informationsbroschyrer till nyanlända, modulhus för nyanlända.
Foto: Emil Langvad/TT, Vilhelm Stokstad/TT.

Kommuner varnar för dålig integration

2:31 min

Även om bostadssituationen för nyanlända är ett problem i många kommuner så har kommunernas övriga verksamheter inte påverkats särskilt mycket av asylmottagandet, det visar en enkät som länsstyrelserna gjort.

– Merparten av Sveriges kommuner och landsting anger relativt låga nivåer av påverkan på sin verksamhet. Sen finns det förstås undantag och det finns naturligtvis kvarstående utmaningar, säger Hanna Ekner på länsstyrelsen i Jönköping som har sammanställt rapporten.

Från och med i år ska länsstyrelserna, på uppdrag av regeringen, ta fram och sammanställa lägesbilder över hur mottagandet av asylsökande och nyanlända påverkar socialtjänst, skola, bostadssituationen samt hälso- och sjukvård runt om i landet. Den senaste rapporten, som precis sammanställts, avser juli till och med september i år och bygger på enkätsvar från alla landsting samt 279 av landets 290 kommuner.

I ungefär två tredjedelar av kommunerna anger man en liten eller måttlig påverkan på socialtjänst och utbildningsväsendet. Desto fler kommuner upplever bostadssituationen som en fortsatt stor utmaning, särskilt svårt är det för de nyanlända som bosätter sig på egen hand, endast 17 procent av kommunerna uppger att boendesituationen för självbosatta ger goda förutsättningar för integration.

– Många nyanlända som bosätter sig själva i en kommun har ju svårt att ordna sin boendesituation på ett långsiktigt och bra sätt vilket kan leda till trångboddhet, segregation och ganska dåliga bostadslösningar. Det påverkar ju naturligtvis även deras möjlighet att integreras på ett bra sätt och ta till sig etableringsinsatser och det påverkar barns möjlighet att klara sin skolgång, säger Hanna Ekner.

Inom socialtjänsten i många kommuner, dit de nyanlända som bosatt sig på egen hand ofta söker sig när de får problem med sitt boende, finns en ökad oro för att många av de självbosatta riskerar att bli hemlösa.

– Man kanske har ett tillfälligt kontrakt och inte kan bo kvar längre och då söker man stöd hos socialtjänsten. Men socialtjänsten kanske inte har möjligheter att erbjuda den hjälpen, de har inte de verktygen, säger Hanna Ekner på länsstyrelsen i Jönköping.

I rapporten vittnar också många kommuner om en ökad psykisk ohälsa, särskilt bland ensamkommande barn och unga samt att den sänkta ersättningen till kommunerna för ensamkommande försvårar mottagandet. Men Hanna Ekner på länsstyrelsen i Jönköping betonar att rapporten fokuserar på problemområden och därför inte beskriver det positiva.

– Det vi efterfrågar i kommunerna och landstingens kommentarer är just de problem man möter i sin verksamhet och de utmaningar man ser, och då blir det lätt fokus på det negativa eftersom det lite grann är det vi efterfrågar. Så bilden kanske blir lite mörkare än den egentligen är, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista