Författningsförsamlingens ordförande Delcy Rodriguez.
Författningsförsamlingens ordförande Delcy Rodriguez. Foto: Ricardo Mazalan

Trohetseden splittrar Venezuelas opposition

1:05 min

I går beslutade fyra av oppositionens nyvalda guvernörer att svära trohet till den författningsförsamling som inrättats av Nicolás Maduro.

Venezolansk TV visade i går kväll hur fyra av oppositionens nyvalda guvernörer radade upp sig för att svära trohet till författningsförsamlingen. Det var en bomb som slutgiltigt splittrade den venezolanska oppositionskoalitionen.

Författningsförsamlingen inrättades av president Nicolás Maduro för tre månader sedan, och ersatte då den folkvalda nationalförsamlingen som dominerades av oppositionen. Författningsförsamlingen, som enbart består av anhängare till socialistpartiet, har fått till uppgift att skriva om grundlagen. Den har hittills inte erkänts av vare sig oppositionen eller omvärlden, med undantag av några få allierade grannländer.

Resten av oppositionen fördömde i går det socialdemokratiska partiet Accion Democraticas beslut att svära trohet till författningsförsamlingen, och sprickan i oppositionskoalitionen är nu ett faktum. Majoriteten av oppositionen erkänner inte ens att valet för en vecka sedan gick rätt till. Samtidigt var författningsförsamlingens ordförande, tidigare utrikesminister Delcy Rodriguez synbart nöjd när hon mötte pressen:

– Det är bara en av oppositionens guvernörer som inte svurit trohet till författningsförsamlingen, och det kommer få konsekvenser för honom, sa Delcy Rodriguez och visade upp de andra guvernörernas namnteckningar på ett papper.

Regeringen har tidigare sagt att de guvernörer som inte erkänner författningsförsamlingen kommer avsättas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista