Amnesty: Anklagelserna är grundlösa

1:41 min

Nu har myndigheterna i Iran till slut bekräftat att den iranska KI-forskaren Ahmadreza Djalali har dömts till döden, misstänkt för att ha spionerat för Israel.

Kathleen McCaughey är sakkunnig om mänskliga rättigheter på Amnesty. Hon har ingen tilltro till det iranska rättsväsendet och dess anklagelser mot Ahmadreza Djalali.

– De är fullständigt grundlösa och absurda. Rättegången har varit mycket bristfällig och det finns inga som helst bevis som skulle tyda på att han är något annat än en forskare som har utövat sitt yrke.

Djalali misstänks alltså för spioneri. Bakgrunden är att minst fyra iranska kärnfysiker dödades mellan åren 2010 och 2012 - mord som Israel misstänks ligga bakom.

Nu meddelar man från Iran att Djalali döms till döden för att han ska ha gett Israel information som gjort det möjligt för landets säkerhetstjänst att utföra de här morden.

Det här är fabricerade anklagelser och just därför kräver vi att domen måste upphävas omedelbart.

I ersättning ska Djalali bland annat ha fått ett svenskt uppehållstillstånd. Hur de här sambanden skulle se ut förklaras däremot inte.

– Det här är fabricerade anklagelser och just därför kräver vi att domen måste upphävas omedelbart, säger Kathleen McCaughey.

Ahmadreza Djalali är iransk medborgare med permanent uppehållstillstånd i Sverige och han forskar på Karolinska Institutet. Han greps under ett besök i hemlandet i april förra året och sitter sedan dess fängslad i Teheran.

Det har hänt förut att Iran har upphävt dödsdomar, så vi hoppas på det även i det här fallet.

Iran är det land som avrättar näst flest människor i världen - det handlar enligt Amnesty om långt över 500 personer förra året. Men det kan vara många fler eftersom Iran inte redovisar all statistik.

Men än finns det hopp. Kathleen McCaughey berättar att Djalali nu har 20 dagar på sig att överklaga domen.

– Det har hänt förut att Iran har upphävt dödsdomar, så vi hoppas på det även i det här fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista