Delad bild: Två män i kostym
Republikanske senatorn Jeff Flake riktar hård kritik mot president Trump. Foto: Drew Angerer/TT, Saul Loeb/TT.

Republikaner riktar hård kritik mot Trump

"Vid vissa tillfällen måste man riskera sin karriär"
2:13 min

Den republikanske senatorn Jeff Flake höll i går ett känslosamt tal på senatsgolvet där han riktade skarp kritik mot den sittande presidenten och mot sitt eget parti.

– Vid vissa tillfällen måste man riskera sin karriär för att försvara sina principer. Ett sådant tillfälle är nu, sade Jeff Flake i början av sitt 17 minuter långa anförande.

Trots att Arizonasenatorn aldrig nämnde Trump med namn, var det ingen tvekan om vem han riktade sig mot.

– De personliga påhoppen, hoten mot våra principer, friheter och institutioner, åsidosättandet av fakta och värdighet, det kan aldrig få bli det nya normala, sade han.

I talet, som var väl förberett, fyllt av metaforer och ibland nästintill högtidligt, meddelade Jeff Flake att han inte kommer ställa upp till omval.

En annan av Trumps kritiker och partikamrater, senatorn från Tennesse, Bob Corker, har även han nyligen meddelat att han inte kommer ställa upp till omval.

Utan rädsla för partipiskan eller för att bli straffade av de egna väljarna visar de båda senatorerna nu att president Trump kan räkna med högljutt motstånd under deras kvarvarande tid i senaten.

Corker, som stödde Trump under valkampanjen, sade i går att han kanske hade trott att Trump skulle utvecklas och börja bete sig som en president.

– Men det verkar inte bli fallet, fortsatte Corker, det är nästan som att han utvecklas negativt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".