Människor står vid en lastbil.
Flyktinglägret för rohingya i Bangladesh. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio

Bangladesh och Burma överens om rohingyaflyktingar

1:45 min

Bangladesh och Burma har kommit överrens om att samarbeta så att rohingyaflyktingar ska kunna återvända till Rakhaine.

Dessutom ska den flyktingström som fortfarande pågår stoppas.

Men hur det ska gå till och mycket oklart om vilka som ska få återvända till Burma av de hittills har över 600 000 som tagit sig över gränsen sedan i slutet av augusti.

– Burma har gått med på att stoppa flyktingströmmen in i Bangladesh och att återställa ordningen i Rakhaine provinsen så att människor på ett säkert sätt kan återvända, sa Mostafa Kamal Uddin vid en presskonferens i Burmas huvudstad Nay Piy Taw.

En gemensam arbetsgrupp ska bildas och som ska finnas på plats senast i slutet av november men några mer uppgifter om när och hur återvändadet ska kunna komma igång finns inte.

Och kommentarerna från Burma om överenskommelsen är betydligt mer återhållsamma. Tin Myint Burmas inrikesminister sa att:

– Vi kommer att acceptera återvändare, men vi måste först verkligen kontrollera ifall de är flyktingar från Maungdaw och Buthidaung.

Det är de områden i Rakhaine där de flesta rohingyas bodde och som nu är i princip helt tömda. De flesta byar är också helt nedbrända.

Hur dessa kontroller ska gå till finns inte heller några uppgifter om.

De flesta flyende har inga dokument som visar varifrån de kommer, efetrsom de i årtionden nekats medborgarskap och identitetshandlingar.

Sedan den i Burma terrorstämplade gruppen ARSA, Arakan Rohingya Salvation Army, attackerade gränsposteringar i slutet av augusti har över 600 000 flytt över gränsen till Bangladesh, där det nu finns cirka en miljon människor som tillhör den statslösa folkgruppen Rohingya.

Burmesisk militär säger att de endast angripit terrorister, men FN och människorättsgrupper pratar om att det som pågått och pågår mer är att likna vid etnisk rensning.

Vilket fått både USA och vissa europeiska länder att prata om att åter införa sanktioner mot Burma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista