Oppositionen påstår att valet manipulerats.
1 av 2
Oppositionen påstår att valet manipulerats. Foto: Jerome Delay
Man
2 av 2
Det verkar bli kenyanskt omval imorgon och sittande presidenten Kenyatta väntas vinna valet. Foto: Eric Murinzi/AP/TT

Besked: Det blir omval i Kenya på torsdag

1:46 min

Det har in i det sista varit oklart om omvalet till presidentposten i Kenya kan hållas på torsdagen. Men nu har Högsta domstolen i landet kommit med ett besked.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Högsta domstolen i Kenya har tidigare fått in en begäran om att presidentvalet skulle skjutas fram, då det funnits flera frågetecken kring om man kan hålla ett trovärdigt val redan på torsdagen, enligt Maria Sjöqvist, Ekots utrikesreporter som bevakar Afrika. Nu har domstolen kommit med sitt besked.

– Det blev ett icke-beslut. Domstolen skulle ta ställning till om det fanns skäl att skjuta upp valet. Men domstolen kunde inte behandla frågan för att det inte fanns tillräckligt många ledamöter på plats, säger Maria Sjöqvist.

Endast två av sju ledamöter var på plats när domstolen skulle behandla begäran. 

– En var sjuk, en var utanför Nairobi, två kunde av oklara skäl inte ta sig till jobbet och vice ordföranden kunde inte komma för att hennes livvakt sköts i går. Det här är alltså landets högsta domstol som vi talar om, säger Maria Sjöqvist.

- Samma högsta domstol som för två månader sen hyllades av en hel värld, för att de vågade ta ett oberoende beslut om att ogiltigförklara valet i augusti, på grund av tecken om fusk. 

Det var ett unikt beslut, som man trodde skulle ge demokratin en skjuts framåt, inte bara i Kenya utan på kontinenten i stort.

- I dag är samma domstol förlamad, med anklagelser om att den är skrämd till tystnad. I så fall är det istället nedmonteringen av rättstaten vi ser, i vansinnig fart, säger Maria Sjöqvist.

Vad händer nu?

– Enligt valkommissionen ska valet ändå hållas på torsdag och då blir det sittande president Kenyatta som med all sannolikhet vinner. Den främsta oppositionskandidaten Raila Odinga bojkottar ju valet, just för att han inte tror att det kan hållas ett trovärdigt val.

- Men den stora frågan blir om det här kommer leda till protester och våldsamheter, säger Maria Sjöqvist.

Kenya lever fortfarande i skuggan av valet för 10 år sen, som blev överraskande våldsamt i ett land som setts som ett av de mer stabila i Afrika. Landet är den största ekonomin i Östafrika och ett stort turistland. Vid protesterna som bröt ut efter valet 2007 dödades över 1.000 personer. 

Nu efter högsta domstolens senaste besked har redan arga unga människor samlats på sina håll i några av oppositionsledaren Odingas starka fästen. Guvernören i Kisumu har sagt att uppror är rättfärdigat.

- Förlorarna är det kenyanska folket, som är klämt i en rävsax, säger Maria Sjöqvist. Trötta på våldsamheter och död i protester för politiska ledare som strider om makten. Men också trötta på att inte leva i en rättsstat, där man kan vara säker på att den röst man har köat för, kanske i timmar, verkligen räknas.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista