Regeringen ändrar Kiruna kommuns snöskoterbeslut.
Snöskoterspår i Kiruna fjällvärld. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Renskötseln kräver skoterstopp

1:46 min

Samebyarna i Norrbotten och Samernas riksförbund kräver nu ett förbud mot snöskoteråkning i hela Norrbottens fjällvärld från början av maj till sista juni nästa år.

I en ansökan till länsstyrelsen lyfter renskötseln de tilltagande problemen med allt mer skotertrafik i fjällen.

– Det här har ju eskalerat och då pratar vi både svenska, norska och finska skoteråkare i Norrbottenslänet under maj månad. Och det har ju medfört att renen inte får den nödvändiga återhämtningspausen medan man faktiskt har kalvat eller är på väg att kalva, säger förbundsjuristen på svenska samernas riksförbund, Jenny Wik-Karlsson.

Snöskoteråkningen kan också göra det svårare för renhjordarna att hitta bete som i sin tur påverkar djurens ork att förflytta sig mellan de årstidsbundna betesområdena, skriver samebyarna och riksförbundet i sin ansökan. De skriver också att snöskoteråkning inte kan klassas som en rättighet av något slag.

Och det är inte heller så att möjligheten försvinner med förbudet, menar man.

Länsstyrelsen handlägger nu frågan om kravet på skoterförbudet som i vanliga fall hanteras av kommunerna, men som samebyarna vill få en enhetligare syn på varför de nu vänt sig till länsstyrelsen.

I liknande tidigare diskussioner i mindre områden har både turistföretag och skoterklubbar varit kritiska till tillfälliga skoterförbud.

Kiruna skoter- och fritidsförening med närmare tusen medlemmar ifrågasätter även det mer generella större förbudsområdet som nu aktualiserats eftersom förhållandena i både samebyarna och fjällkommunerna skiljer sig så mycket åt.

– Jag har själv varit med och kört sista veckan i maj ända in i juni uppe i Riksgränsen området där man har jättefina skotermöjligheter hela maj månad, säger Anders Peterson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista