En av valparna tittar ut genom stängslet i hundgården. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Hunduppfödare: Många av avelstikarna var sjuka

2:21 min

Majoriteten av de schäfertikar som köpts in till Försvarsmaktens hundavelsprogram har fungerat dåligt som avelsdjur.

Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort.

Detta trots att hundarna kostat summor som enligt flera bedömare är tio gånger mer än vad som är normalt.

Reino Oskarsson är hunddressör, och var anlitad av Försvarsmakten för att ta hand om avelstikar som köptes in från utlandet. Och han berättar att många av hundarna inte mådde bra.

– Vi hade ju ett par tikar här som var otroligt rädda. Vi fick jobba med dem i månader för att få kontakt med dem. Det varierade, men det fanns ju rädslor med i nästan alla. Och framförallt så var det mycket klådor.

Var det här tikar som du själv skulle avla på?

– Aldrig.

Varför inte?

– Nej, de höll inte måttet.

Försvarsmaktens storskaliga avelsprogram på schäfer som har funnits i drygt tio år förser både försvaret och polisen med tjänstehundar.

Hundar som till exempel ska kunna jobba med att nosa efter bomber eller spåra upp människor.

Fram till 2014 köptes det in tikar från Europa för i snitt över 200 000 kronor per hund.

Ett pris som en rad experter och uppfödare menar är långt över det normala, men som Försvarsmakten menade var marknadsmässigt för de särskilda blodslinjer man ville ha.

Förhoppningen var att de här dyra tikarna skulle föda fram bra valpar som i sin tur kunde paras och föra sina gener vidare.

Men Kalibers granskning visar att mer än hälften av hundarna som köptes in inte höll måttet i avelsprogrammet.

De fick inga valpar som kunde paras vidare. De särskilda blodslinjerna slogs ut redan efter en generation.

Och Reino Oskarsson, som hade inköpta avelstikar från Försvarsmakten stående på sin hundgård i Kungälv norr om Göteborg, menar alltså att många av hundarna hade problem.

– Jag var väldigt bekymrad över vad jag såg. Många av avelstikarna var sjuka. Hade klådor, stora problem, pälsproblem och framförallt var de mycket dåliga mentalt.

Erik Wilsson, som är tidigare avelsansvarig på Försvarsmakten, tillbakavisar Reino Oskarssons kritik, och säger att hundarna man köpte in generellt sett mådde bra.

– Jag kan ju inte säga att någon av de hundar som vi har köpt in vid något tillfälle inte ska ha visat tecken på att ha kliat sig, det kan jag inte göra, men på det hela taget vill jag påstå att de hundar vi har köpt in har varit friskare än genomsnittet. Det är helt klart.

Att så många hundar visade sig fungera dåligt i avel, menar han, hade inte gått att förutse.

– Det är alltid en chanstagning.

Men sett till kronor och ören så är det ju ganska mycket pengar då som man egentligen lade på hundar som sen visade sig vara värdelösa ur avelssynpunkt?

– Ja, ja visst. Men alltså det hade aldrig gått att förutse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista