Människor som viftar med kurdiska flaggor.
Kurder i irakiska kurdistan vid en demonstration vid FN-kontoret i Erbil. Foto: Safin Hamed/TT.

Kurdiska styret ökar ansträngningar för fredlig lösning med Irak

Lägger resultatet från självständighetsomröstningen på is
1:36 min

Det kurdiska självstyret i Irak lägger resultatet från den omtalade självständighetsomröstningen på is.

Kurderna ökar nu sina ansträngningar för att få en fredlig lösning på en konflikt som den senaste dryga veckan eskalerat.

Det var glädjefyllt i den självstyrande kurdiska regionen när de i september röstade för självständighet från Irak. Men folkomröstningen kritiserades hårt.

Mycket tyder på att det Kurdiska självstyret underskattade omvärldens kritik och reaktioner.

Flygplatser och gränsövergångar stängdes, ekonomiska restriktioner infördes och Irak krävde att alla områden som ligger utanför de officiella gränserna för det kurdiska självstyret skulle återlämnas till Bagdad.

För drygt en vecka sedan inledde Irakiska styrkor en offensiv för att återta de områden som Irak drog sig undan från i samband med terrorsekten IS framfart 2014, till exempel Kirkuk.

Men också områden som kurderna tog kontroll över i samband med offensiven mot IS som inleddes förra året.

Det har förekommit strider mellan kurdiska och irakiska styrkor och de flesta så kallade omtvistade områden har återtagits av Irak.

För att förhindra ytterligare en eskalering föreslår nu den självstyrande kurdiska regeringen en omedelbar vapenvila.

De erbjuder sig också att lägga det rungande ja-resultatet från självständighetsomröstningen på is och inleda förhandlingar med Bagdad.

Det är en tvär sväng mot vad den kurdiske presidenten Barzani tidigare sagt då han lovat att folkomröstningens resultat ska respekteras.

Iraks premiärminister al-Abadi inledde i dag en resa till Turkiet och Iran för att ytterligare diskutera situationen.

Om det är ett tecken eller inte är för tidigt att konstatera men Iran har i dag öppnat en gränsövergång till den Kurdiska regionen, efter att den varit stängd sedan folkomröstningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".