Två schäfervalpar i hundgården. En vanlig färgad schäfer och en helsvart. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Polisen kritisk till att Försvarsmakten inte levererar

2:13 min

I år skulle försvaret ha stått för hälften av polisens nya tjänstehundar, men det kommer man inte klara av.

Försvarsmaktens hundavel klarar inte av att leverera polisens behov av tjänstehundar.

Jerker Lawesson, chef för Nationella Polishundtjänsten, är missnöjd med att Försvarsmakten inte lyckats leverera tillräckligt många hundar till hans myndighet.

– Vårt behov av hundar är 75 till 90 stycken per år. Och med enkel matematik, om vi utgår från att det är 80 stycken hundar per år då, så har de ju sagt att de 2017 kan leverera 40 av dem till oss. Och det har de ju inte gjort.

Hittills i år har polisen bara fått tio hundar som har kunnat tas i tjänst.

Av de nästan 1700 valpar som Försvarsmakten avlat fram mellan 2005 och 2014 är det enligt deras egen databas ungefär en femtedel av hundarna som blivit någon form av tjänstehundar.

Jerker Lawesson på polisen igen.

– Det som påverkar oss mest är att vi ständigt är i behov av minst tio hundar varje dag. Det är vårt minus, så att säga. Och ibland uppgår den siffran till både 20 och 25.

Thomas Goder, chef på Försvarsmaktens Hundtjänstenhet, säger att de inte har något mål om att få fram ett visst antal polishundar.

– Vi har aldrig hängt upp oss mot varandra att det ska vara 20, 40, 60 eller 80 hundar per år. Det som har varit i den arbetsordning som vi har att ta hänsyn till, det är att Försvarsmaktens avelsprogram kommer som nummer ett. Därefter så kommer svensk polis.

Men det här stämmer inte.

I Försvarsmaktens egna avelsmål står tydligt formulerat att målet är att citat "tillgodose halva polisen behov av hundar, motsvarande ca 35 hundar årligen år 2017".

Försvarsmakten vill inte ställa upp på fler intervjuer men skriver i ett mejl att de levererat det antal hundar som beställts av polisen.

– Ja, jag vet inte hur jag ska kommentera det.

Jerker Lawesson, chef för Nationella Polishundtjänsten:

– Vi har presenterat det här förslaget för bägge våra ledningar och där har vi tydliggjort att vi har ett behov av 75 till 90 hundar och de sade då att de skulle kunna stå för 50 procent av vårt behov 2017.

Och det har de inte levererat?

– Nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista