Metoo
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fler samtal till polisen efter me too-kampanjen

1:05 min

Antalet samtal till polisen om sexualrelaterad brottslighet har ökat sedan me too-kampanjen startade.

Flera samtal om dagen i polisregion Väst kommer nu från kvinnor som hänvisar till #metoo säger Daniel Norlander, chef för polisens kontaktcenter i Region Väst.

– Det är flera kvinnor som ringer till oss och hänvisar till me too-kampanjen och säger att man nog inte hade hört av sig om man inte hade blivit stärkt av kampanjen som är nu, säger Daniel Norlander, chef för polisens kontaktcenter i Region Väst.

Vad berättar de?

– Antingen handlar det om sexuellt ofredande men vi har också några fall av det som vi rubricerar som det grövsta brottet, våldtäkt. Det är hela skalan av sexualrelaterad brottslighet, säger Daniel Norlander, chef för polisens kontaktcenter i Region Väst.

Det är samtalen som kommer till polisen när någon ringer 114 14 det handlar om och den senaste veckan har polisen i Region Väst sett en tydlig förändring med flera samtal om dagen från utsatta kvinnor.

Kvinnorna får hjälp att skriva en anmälan och kan också lotsas vidare till kvinnojourer och rättshjälp om det behövs.

Mörkertalet kring sexualbrott anses vara stort och Daniel Norlander välkomnar att fler hör av sig.

– Vi hoppas ju att mörkertalet minskar och att man hör av sig till oss när man blivit utsatt för brott och att det också fortsätter när kampanjen klingat av i aktualitet, säger Daniel Norlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista