Ogräs
Foto: Hasse Holmberg/TT.

Regeringen svänger om utfasningen av Glyfosat

1:44 min

Sveriges regering har ändrat sig om glyfosat och vill inte längre tillåta medlet i tio år till, vilket var EU-Kommissionens förslag. 

Dagens omröstning i EU om ogräsmedlet ställdes in eftersom alltför många länder var emot den här förlängningen.

Stina Bergström, Miljöpartiets talesperson i miljöfrågor, säger att det här är en seger för Miljöpartiet i regeringen.

– Det är klart att det har pågått förhandlingar i regeringen. Vi i Miljöpartiet har varit väldigt tydliga med att Sverige ska stå på den sida i EU som vill se en utfasning av glyfosat.

Glyfosat används mot ogräs, och är ett av världens mest använda bekämpningsmedel.

Men efter att EU och WHO:s cancerenheter gjort olika bedömningar av riskerna med glyfosat har över en miljon EU-medborgare skrivit under krav på att förbjuda glyfosat, medan många lantbrukare krävt att få behålla det.

Den svenska regeringen har tidigare gett sitt stöd till EU-kommissionens förslag att ge glyfosat tillstånd i ytterligare tio år. Så här sade miljöministern och miljöpartisten Karolina Skog i Ekot 2 oktober.

– Två europeiska myndigheter har gjort forskningsöversyner och har kommit fram till att med den kunskap som vi har i dag kan vi inte säga att glyfosat är cancerframkallande. Det är en slutsats som Sveriges regering självklart respekterar.

Men i dag har alltså den svenska regeringen ändrat uppfattning och eftersom flera länder är emot drog Kommissionen tillbaka sitt förslag.

EU:s tillstånd för glyfosat går ut nu i mitten av december och hur det blir med tillståndet är just nu osäkert.

De svenska Moderaterna i Europaparlamentet tycker att tillståndet borde ha förlängts i tio år till, precis som den svenska regeringen först deklarerade och Europaparlamentarikern Christofer Fjellner är inte imponerad av regeringens nya hållning.

– Om man har sagt man ska stödja en position inför en omröstning, då tycker jag man ska hålla sig till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista