Metoo
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Assistenter i EU-parlamentet utsatta för sextrakasserier

8:50 min

De assistenter som arbetar för EU-parlamentarikerna har varit en utsatt grupp som riskerar att drabbas av sexuella trakasserier och övergrepp.

Det sa två svenska EU-parlamentariker i Studio Ett på onsdagen.

Sajten Politico Europe har tagit emot 30 vittnesmål om allt från trakasserier till våldtäkter med koppling till parlamentet. Fyra av vittnena säger sig ha gjort anmälningar till Europaparlamentets ledning.

Under onsdagen talade EU-kommissionären Cecilia Malmström i parlamentet.

Hon tog upp den pågående kampanjen mot sexuella trakasserier och övergrepp.

– Det är ett feministiskt skri som går över världen från kvinnor som säger att nu får det vara nog! Vi vägrar hålla tyst och vi vägrar att acceptera detta, sa Cecilia Malmström.

– Arbetsplatser över hela världen, inklusive EU och dess institutioner, måste söka lösningar på detta, sa Cecilia Malmström.

Två EU-parlamentariker, Miljöpartisten Linnéa Engström från Gruppen De gröna Europeiska Fria alliansen och sverigedemokraten Kristina Vinberg från Gruppen Frihet och direktdemokrati i Europa diskuterade i Studio Ett.

– Vi lever i en värld här i Europaparlamentet där det är mycket hierarki och där de anställda har stor respekt för sina ledamöter. De kanske inte vågar säga ifrån när man borde ha sagt stopp, sa Kristina Vinberg.

– Det är en annan kultur här, sa Kristina Vinberg.

– En tjej sökte arbete hos mig eftersom hon inte stod ut med att arbeta hos en ledamot som var väldigt på. Hon stod inte ut med den miljön, sa Kristina Vinberg.

Kristina Vinberg sa att hon inte vet vilken EU-parlamentariker det handlade om. Hon gick aldrig vidare med den information som hon hade fått.

Hon sa att assistenterna i Europaparlamentet har arbetat i en utsatt situation.

– Man kan vara rädd för konsekvenserna för sitt kontrakt eller sin CV. Därför är det nog många som är tysta, sa Kristina Vinberg.

Linnéa Engström tror inte att arbetsmiljön i EU-parlamentet skiljer sig från miljön på andra arbetsplatser inom näringslivet, kulturen eller medierna.

– Vi rör oss i en mansdominerad värld där konkurrensen är hård. Vi arbetar för att varje utskott i parlamentet ska ha en jämställdhetsplan, sa Linnéa Engström.

– Frågan om sexuella trakasserier och övergrepp finns nu på den politiska dagordningen. Det känns väldigt bra, sa Linnéa Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista