Anhängare till oppositionen har samlats i en park i Nairobi.
Anhängare till oppositionen har samlats i en park i Nairobi. Foto: Darko Bandic

Stor oro inför omstritt presidentval i Kenya

”Varför ska vi rösta om det inte är ett fritt val”
2:00 min

I dag går Kenya till presidentval. Men det är ett omstritt val som bojkottas av oppositionen och där chefen för landets valmyndighet erkänt att valet inte kommer bli fritt och rättvist.

– Varför ska vi rösta om han själv sagt att det inte kommer bli ett fritt och rättvist val, frågar Samwel Odemba retoriskt.

Odemba syftar på chefen för Kenyas valmyndighet, Wafula Chebukati som chockade många när han i förra veckan menade att valet inte kommer kunna genomföras på ett trovärdigt sätt på grund av den djupa politiska kris Kenya befinner sig i.

– Ingen av mina vänner kommer heller rösta, fortsätter Samwel Odemba.  

Misstron mot valmyndigheten är så stor att den huvudsakliga oppositionskandidaten Raila Odinga bojkottar valet, och när vallokalerna öppnar i Kenya i dag så väntas i stort sett bara anhängare till sittande president Uhuru Kenyatta att ta sig dit. Vilket i sin tur har väckt frågor om valresultatets legitimitet.

Valet är ett resultat av att högsta domstolen ogiltigförklarade presidentvalet i augusti, och beordrade omval. Men tiden fram till valet har varit marinerad i förvirring och politisk polarisering, och så sent som igår trodde många att det trots allt skulle ställas in. Men valet blir alltså av.

Oron är nu stor för att det ska bli våldsamt när polisen i dag ska stoppa de förväntade demonstrationer som vill störa röstandet.

Oppositionsledare Raila Odinga har bytt fot och uppmanar nu sina anhängare att inte demonstrera.

– Vi kommer inte demonstrera utan hålla oss lugna och be för vårt land, sa Odingaanhängaren Bernad William på ett valmöte igår.

Men det har redan kommit flera rapporter om motsatsen från både Nairobi och oppositionens starka fästen i västra Kenya, och polis och säkerhetsstyrkor är på helspänn.

Och Samwel Odenba är uppgiven om framtiden.

– Vad som ska hända nu, det får vi lämna åt gud, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".