Bildkollage med Gui Minhai och Sophie Richardson
Human Rights Watchs Kinachef tycker att Sverige måste kräva att få träffa Gui Minhai. Foto: TT/Human Rights Watch

"Sverige måste syna Kinas bluff"

1:21 min

Människorättsorganisationen Human Rights Watch efterlyser tuffare påtryckningar från den svenska regeringen gentemot Kina i fallet med den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai.

Organisationens Kinachef, Sophie Richardson, säger till Ekot att svenska UD offentligt måste kräva att få träffa Gui – att använda tyst diplomati är ett misstag, menar hon.

– Sverige måste offentligt syna Kinas bluff och hålla uppe trycket tills den här mannen är fri, säger hon.

Den svenske medborgaren och kinesiske regimkritikern Gui Minhai misstänks ha kidnappats i Thailand för två år sedan och satts som politisk fånge i Kina. Den 17 oktober hade Kina lovat att släppa honom, men i stället försvann han.

– Eftersom Kina har gått ut offentligt med att han släppts och Sverige inte entydigt kan säkerställa det, då bör Sverige offentligt utmana Kina om att få tillgång till Minhai, säger Richardson.

– Att trycka på bakom stängda dörrar, särskilt nu när Kina sagt offentligt att han släppts, tror jag skulle vara ett misstag, fortsätter hon.

Hon ser det som mycket stötande att kinesiska myndigheter på senare år börjat fängsla regimkritiker inte bara bland sin egen befolkning utan även bland andra länders medborgare och till och med utomlands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista