I dag lämnar Riksbanken och ECB räntebesked

1:03 min

I dag kommer både Riksbanken och Europeiska centralbanken med sina räntebesked. Från den ena väntas nya besked och från den andra väntas ingen förändring alls. När riksbankschefen Stefan Ingves presenterar direktionens beslut under förmiddan så säger han kanske nånting i den här stilen:

– För att inflationen ska ligga kvar nära målet på två procent så behöver vi bedriva en fortsatt expansiv penning politik. Och därför beslutade vi i går att hålla kvar reporäntan på minus en halv procent och vi fortsätter att köpa statsobligationer på det sätt som vi beslutade i april.

Ja, så där sa Stefan Ingves efter förra räntemötet i september och Riksbanken förväntas inte ha gjort några ändringar i sin penningpolitik vid det möte som hölls i går. Trots att inflationen nu ligger över målet på två procent så vill Riksbanken vara på den säkra sidan att den ligger kvar på den nivån framöver.

Och så vill säkert Riksbanken också avvakta den europeiska centralbanken ECB:s besked i eftermiddag eftersom vad de beslutar i Frankfurt också påverkar den svenska penningpolitiken.

Vad som förväntas från ECB är att trots att inflationen inom euroområdet har en bit kvar till målet så kommer ECB att minska trycket och efter årsskiftet trappa ner sina gigantiska köp av obligationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista