Oklart om utpekade profilen får vara kvar på Aftonbladet

0:42 min

Aftonbladet kommer inte ta beslut om den kända krönikör som anklagats för trakasserier ska få jobba kvar innan tidningen får besked från den internutredning som har tillsatts.

Efter DN:s intervjuer med 16 kvinnor och tre män på Aftonbladets redaktion framträder en bild av en klick män som har betett sig sexistiskt och kränkande. 

– Vi vill komma så nära sanningen som möjligt för det här är helt nya uppgifter för oss, säger Sofia Olsson Olsén, publisher och ansvarig utgivare på Aftonbladet, som hänvisar till en pågående utredning.

– Vi har verkligen med krafttag tagit itu med den här situationen. Vi måste titta på vad vi har för stämning, vad man tillåts göra och inte göra. Vi har nolltolerans mot sexuella trakasserier och kränkningar, säger hon.

Kvällstidningen har ännu inte tagit ställning till huruvida den kända krönikören, som tagit timeout, kommer att få lämna sin anställning.

– Det är en alldeles för tidigt väckt fråga, det pågår som sagt en utredning, säger Sofia Olsson Olsén.

I Dagens Nyheter framkommer att en till person nu anklagas för att bete sig kränkande, uppgifter som är nya för den ansvariga utgivaren.

– Jag har inte hört det själv, säger Sofia Olsson Olsén.

Samtidigt har TV-branschen kallat till krismöte med flera kanaler och även utomstående produktionsbolag för att diskutera flera anklagelser mot medarbetare.

Enligt uppgifter till DN har ett produktionsbolag kontaktat sina medarbetare för att samla in vittnesmål.

Kent Werne, som i fjol skrev en rapport om outsourcing inom branschen åt Journalistförbundet, säger att osäkra anställningar skapar en förskjutning av makten till cheferna.

Detta betyder enligt honom att medarbetare inte vågar slå larm om trakasserier.

– Man riskerar att bli av med möjligheterna till nya uppdrag om man bråkar, säger Kent Werne till DN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista