Beskedet: Räntan lämnas oförändrad

1:34 min

I dag kom Riksbanken med sitt räntebesked. Reporäntan lämnas oförändrad på minus 0,50 procent.

Planen att höja räntan först i mitten av 2018 ligger fast, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Stödköpsprogrammet fortsätter året ut, i enlighet med tidigare beslut. Även mandatet att vid behov göra interventioner på valutamarknaden förlängs.

"Återhämtningen i omvärlden fortsätter men det globala inflationstrycket är dämpat och ränteläget är lågt. Normaliseringen av penningpolitiken i omvärlden väntas ta tid", skriver Riksbanken i ett pressmeddelade.

Riksbankens ledning har skrivit ner inflationsutsikterna något, jämfört med i september. Riksbanken räknar nu med en inflation enligt KPIF på 1,8 procent nästa år och 2,1 procent 2019.

Vice riksbankscheferna Martin Flodén och Henry Ohlsson reserverade sig mot beslutet att förlänga mandatet om valutainterventioner.

Så styrs reporäntan

Reporäntan är Riksbankens viktigaste styrränta för den svenska ekonomin.

Riksbankens direktion med sex direktörer avgör hur hög styrräntan ska vara.

Räntehöjningen ska kyla av ekonomin och hindra inflationen att stiga över Riksbankens mål på 2,0 procents inflation. På motsvarande sätt ska Riksbanken sänka räntan när ekonomin är på väg mot lågkonjunktur. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista