Ekonomiekots Sören Granath om Nordeas flytt till Finland
1 av 2
Ekonomiekots Sören Granath. Foto: Ekot / TT
Nordeas vd Casper von Koskull.
2 av 2
Nordeas vd Casper von Koskull. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Därför väljer Nordea att skära ned

"Framförallt sänker man sina kostnader"
2:41 min

Nordea gör sig av med 6000 anställda och konsulter. Det meddelar banken i dag i samband med att den släpper sin delårsrapport.

Ekots ekonomireporter Sören Granath reder ut bakgrunden till beslutet.

4000 anställda och 2000 konsulter från samtliga nordiska länder där Nordea finns sägs upp. Enligt Nordeas vd, Casper von Koskull, handlar det om att stärka bankens konkurrenskraft. Banken har under två år arbetat med ett program för att utveckla digitaliseringen. Man har bland annat flyttat över en hel del till mobiler vilket medfört att kunderna kan göra mer på egen hand utan bankens hjälp.

– Då ökar man effektiviteten och framförallt sänker man sina kostnader. Och nu har man kommit fram till att man behöver helt enkelt inte lika många anställda, säger Sören Granath, Ekots ekonomireporter. 

I nuläget är det oklart hur många av de 4000 anställda som sägs upp som finns i Sverige, men det kan röra sig om många.

– Jag kan tänka mig att det är ganska många här, säger Sören Granath. 

 Vilken typ av tjänster är det som ska bort?

– De pratar om ett kompetensskifte. Det  påminner lite om det Ericsson gjorde för ett antal år sedan där man sa upp de äldre och anställde och satsade på yngre istället för att de kanske har kunskaper som passar bättre i digitaliseringen, säger Sören Granath.

Hur överraskande är beskedet idag?

– Det var en överraskning att det var en så stor neddragning.

Vad kan man säga om delårsrapporten i övrigt?

– Det är en rapport som jag tror uppfattas som lite svag av analytikerna. Det var ett lägre rörelseresultat det här tredje kvartalet om man jämför med tredje kvartalet förra året.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".