Brasiliens president slipper åtal – igen

1:29 min

I går röstade kongressen i Brasilien för att lägga ned korruptionsåtalet mot president Michel Temer, som blir kvar på sin post. Det är andra gången på bara några månader som han undgår åtal.

I går var det dags igen. Brasiliansk TV direktsände flera timmar från kongressens plenisal när ledamöterna röstade om presidentens framtid.

Michel Temer anklagas för omfattande korruption. Han ska bland annat ha uppmanat en affärsman att muta en politiker, och flera av hans allierade har ertappats ta emot resväskor med sedlar.

För att ett åtal ska tas vidare till högsta domstolen krävs det att ledamöterna röstar för det, och det gjorde de inte. Omröstningen igår slutade med en knapp seger för presidenten, som i dagarna möblerat om i regeringen och gjort flera politiska helomvändningar – allt för att vinna röster i kongressen.

Brasilien bytte nyligen riksåklagare och den nya verkar inte lika intresserad av att åtala presidenten. De flesta bedömare tror att Temer nu kommer lyckas sitta kvar till nästa val 2018. Han har sagt att han inte tänker försöka bli omvald, men frågan är vem som kan ta över landet.

Vänsterns kandidat, expresident Lula da Silva, åtalas också för korruption, och högerns tidigare presidentkandidat Aécio Neves är en av de som ertappats med en väska full med sedelbuntar. Flera kandidater tycks vilja profilera sig som outsiders för att appellera till alla de brasilianare som har tröttnat på det korrupta politiska etablissemanget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista