Nordeas besked – 6 000 färre jobb

1:28 min

Banken Nordea ska minska personalstyrkan med 6 000 personer de närmaste 3-4 åren. Beskedet kom i morse i samband med kvartalsrapporten.

Neddragningen är omfattande, men Berit Ohlsson, ordförande för Finansförbundets koncernklubb i Nordea är samtidigt inte helt förvånad.

– Alla vet att branschen förändras, digitalisering, automatisering, utveckling av mobilbank, internetbank och mindre hantering av kontanter, utveckling av kort och andra betallösningar. Och det här är ju något som vi levt med en längre tid. Det vet vi att det betyder färre anställda, säger hon.

Omställningen i finansbranschen går snabbt, men att så många som var åttonde anställd ska bort var ändå en överraskning för de allra flesta. Neddragningarna görs i samtliga nordiska länder där Nordea finns och berör 4 000 anställda och 2 000 konsulter.

Vilka som får sluta är inte klart, men Nordeas vd Casper von Koskull säger att det handlar om ett kompetensskifte. Det kan betyda att banken vill göra sig av med personer som jobbar med mera traditionella banktjänster - för att på så sätt kunna sänka kostnaderna och kunna satsa mer på till exempel IT-system och digitala banktjänster.

– Det här är det som händer, inte bara i finansbranschen. Det är en fråga om när kanalerna blir digitala – våra kunder vill ha att göra med oss digitalt. Och det leder till att det blir färre direkt anställda. Vi kommer samtidigt att anställa en hel del personer med nya kunskaper som behövs, just i den här nya digitala världen som vi kommer att leva i.