Ingrid Helmius och Dan Eliasson
Ingrid Helmius och Dan Eliasson. Foto: Ekot, TT, Björn Larsson Rosvall/TT

Expert: Det är helt barockt

2:21 min

I dag avslöjar Ekot att rikspolischefen Dan Eliasson fattat ännu ett beslut som strider mot säkerhetsskyddsförordningen. Detta trots att han själv i intervju sagt att det inte finns fler beslut än det som avslöjades i början av september.

– Uppenbarligen så var det inte en engångsföreteelse. Det i sig är rätt så anmärkningsvärt.

– Om de gör det flera gånger så har de ju arbetat in en rutin där de visserligen tittar på reglerna och ser vad de ger. Och ger de inte det resultat man vill så bestämmer man sig för att ge dispens från det, och så får man högsta chefens underskrift. Det är helt barockt, egentligen, säger Ingrid Helmius, som är doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet.

Ekot har i dag kunnat visa att rikspolischefen Dan Eliasson våren 2015 inte fattade endast ett beslut om undantag från säkerhetsskyddsförordningen, utan två.

I båda fallen visar dokument som Ekot tagit del av att Eliasson bröt mot förordningen genom att fatta beslut om undantag från bestämmelsen om att kryptosystemet man ska använda måste godkännas av Försvarsmakten.

Dessutom så svarade Eliasson så här när Ekot träffade honom den 21 september i samband med att han frågats ut i riksdagens justitieutskott om polisens it-säkerhet:

Finns det andra beslut om undantag från lagar och förordningar, eller interna riktlinjer, som fattats under din tid som rikspolischef?

Nej. Så vitt jag vet så ska det inte göra det. Gör det det så är det fel!

Ingrid Helmius vid Uppsala universitet tycker att rikspolischefen, vid just den tidpunkten, borde komma ihåg att han hade fattat ett till beslut om undantag.

– Framförallt vid den här situationen så borde han ha klart för sig vad han faktiskt har gjort. Då verkar det inte bättre än att han ljuger, eller försöker mörka på något sätt vad han faktiskt har ställt till med, säger Ingrid Helmius.

Dan Eliasson vill inte ställa upp på intervju. Ekot har också sökt justitieminister Morgan Johansson, men han är inte tillgäng förrän senare i eftermiddag.

Polismyndigheten skriver i en kommentar att beslutet, som Ekot avslöjar i dag är - precis som i fallet med det tidigare beslutet - "olyckligt formulerat". De menar också att Eliasson varit förhindrad att prata om att det fanns ett till beslut eftersom det omfattas av sekretess.

Polisen uppger också att inga hemliga uppgifter i det it-system man skulle göra backup-kopior av har skickats över dataförbindelser som varit utanför myndighetens kontroll. Detta trots att det i beslutet från 2015 står:

"Denna lösning innebär att stora datamängder behöver kunna transporteras på en förbindelse som delvis är utom myndighetens kontroll."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista