Inställt tal orsakar förvirring i Katalonien

1:20 min

Regionpresident Carles Puigdemont väntades utlysa nyval inför centralregeringens hot om att upphäva det katalanska självstyret. Men nu är det återigen oklart vad som väntar.

Puigdemont skulle göra sitt uttalande klockan 13.30 inför en stor grupp journalister vid den katalanska regeringsbyggnaden på Plaça de Sant Jaume i centrala Barcelona. I väntan på regionpresidenten samlades demonstranter på torget utanför för att kräva utropandet av ett självständigt Katalonien.

Vid 13.45 kom besked om att talet skjutits upp — och knappt en timme senare om att det var inställt. I stället meddelades det att Puigdemont skulle tala i parlamentet.

Men senare var det återigen regeringsbyggnaden som gällde — dock oklart när.

Om Carles Puigdemont till slut utlyser nyval trotsar han inte bara sina tidigare uttalanden om att utropa självständighet, utan även lagen om folkomröstningen som regionparlamentet stiftat. Enligt den skulle självständighet utropas om det blev ett ja i den av författningsdomstolen förbjudna omröstningen den 1 oktober, vilket det blev. Enligt den katalanska tidningen Aras källor beror regionpresidentens beslut på han är orolig för staten ska svara med ett extremt våld om han utropar självständighet.

På fredag ska den spanska senaten — där regeringspartiet Partido Popular (PP) har majoritet — rösta om regeringens planer på att använda sig av grundlagens artikel 155 för att ta kontrollen över Katalonien.

De ledande katalanska separatisterna har arbetat med tre alternativ som svar på centralmaktens planer: att utlysa nyval i Katalonien eller utropa självständighet — med eller utan ett efterföljande nyval. Men trots ett sju timmar långt möte i natt var de inte överens om hur de skulle agera.

Med på mötet fanns bland andra Carles Puigdemont, regionens ministrar och andra representanter för partierna i den separatistiska koalitionen Junts pel Sí ("Tillsammans för ja"), skriver Ara. Däremot deltog inte någon från koalitionens stödparti, vänsterradikala CUP.

Tidningens källor beskriver diskussionerna som intensiva men konstruktiva. Däremot kom man inte fram till en konkret plan under sammanträdet, som inleddes klockan 19 på onsdagen och varade till strax efter 02 i natt.

Ett nytt möte hölls under torsdagsmorgonen, då Puigdemont uppges ha informerat om sitt beslut att upplösa parlamentet och utlysa nyval.

CUP anser dock att resultatet i folkomröstningen gäller, och motsätter sig därför ett nyval.

- Det skulle vara att underkasta sig, som en vasall. De (regeringen i Madrid) behandlar oss som en koloni. Att utlysa nyval skulle vara det mest destruktiva verktyget för att stoppa självständighetsprocessen, sade CUP-ledamoten Carles Riera på tisdagen, enligt El País.

I Madrid anser det största oppositionspartiet, socialdemokratiska PSOE, att det inte är nödvändigt att upphäva det katalanska självstyret om Carles Puigdemont utlyser nyval före senatens omröstning. Men inom PP finns starka krafter som vill att centralmakten tar kontrollen över Katalonien oavsett hur Puigdemont väljer att agera.

I det senaste regionvalet fick Junts pel Sí och CUP en knapp majoritet i parlamentet — men utan att få en majoritet av rösterna. Enligt en färsk opinionsundersökning som publicerades av El Periódico tidigare i veckan skulle resultatet bli snarlikt om ett val hölls i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista