Man på stol, tom innergård.
1 av 3
Foto: Cyril Villemain/TT.
Människor i led utomhus
2 av 3
Foto: Tony Karumba/TT.
Man röstar
3 av 3
Kenyas sittande president Uhuru Kenyatta på torsdagens omval. Foto: Simon Maina/TT.

Lågt valdeltagande i Kenya – bojkotten har gett effekt

3:39 min

I dag är det omval i Kenya och oppositionens uppmaning om bojkott har haft effekt. Valdeltagandet är betydligt lägre nu jämfört med valet i augusti.

Valet i augusti ogiltigförklarades av Kenyas Högsta domstol då det inte ansågs ha gått rätt till. Oppositionsledaren Raila Odinga har uppmanat sina anhängare att bojkotta dagens val och det verkar ha haft effekt.

Samuel Larsson, Sveriges Radios Afrikakorrespondent, befinner sig vid en vallokal i centrala Nairobi.

– Här är det betydligt fler poliser, militärer och valarbetare än vad här är väljare och så har det sett ut i alla de vallokaler som jag besökt i dag, säger han.

Men det är tydligt att Kenya är ett delat land, enligt Samuel Larsson. Valdeltagandet skiljer sig mycket beroende på vilket område i landet man tittar på.

I områden där oppositionen är stark ligger valdeltagandet hittills på några få procent och i andra områden har valdeltagandet uppgått till nära 50 procent.

– Det är tydligt att det här är ett delat land, men alla jag pratar med säger att valdeltagandet är oerhört mycket lägre den här gången än vad det var i augusti.

Det har förekommit oroligheter på vissa håll i landet och i Nairobi, framförallt i västra Kenya och i de områden där oppositionen är stark.

Enligt Reuters har en person dött och tre har skadats i protester i staden Kisumu i västra Kenya.

– På det hela taget har det gått ganska lugnt och sansat till. I delar av Nairobi där oppositionen har ett starkt stöd har det bränts bildäck, skjutits tårgas och vallokaler har blockerats av oppositionsanhängare. Liknande rapporter kommer också från andra delar av Kenya, säger vår korrespondent.

Efter att Högsta domstolen ogiltigförklarade valresultatet i det förra valet har valmyndigheten i landet gjort en rad förändringar för att öka förtroendet för dem.

De har bland annat ökat transparensen och bytt ut en del personer. Men långt ifrån alla krav som oppositionen ställt har uppfyllts av valmyndigheten. De har velat se mer genomgående reformer än så här, menar Samuel Larsson.

– Beroende på vem man frågar så är det här valet antingen ett trovärdigt val eller bara ett spel för gallerierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista