Statsminister Stefan Löfven (S)
Statsminister Stefan Löfven (S) höll EU-tal på Uppsala universitet Foto: Christine Olsson/TT

Löfven: Vill hålla ihop EU

1:51 min

Stefan Löfven vill hålla ihop EU och vill kämpa för lika löner inom unionen. Det sa han i sitt linjetal om EU-samarbetet inför studenter i Uppsala i dag.

– Det ska inte gå att dumpa löner eller andra villkor om man tillfälligt arbetar i ett annat EU-land.

I talet citerade Stefan Löfven den tidigare tyska förbundskanslern Helmut Kohl genom att beskriva EU-samarbetet som något "som är större än oss själva". Men pekade också på de svårigheter som unionen står inför med exempel som populism, terrorism och det brittiska utträdet ur EU.

– Slutsatsen för mig kan bara bli följande: vi som har politiskt ansvar för Europa måste axla ansvaret och leverera bättre svar på dagens utmaningar, säger Löfven.

Statsministern lyfte i sitt tal en rad olika punkter där han vill se en utveckling. Stort fokus låg på arbetsmarknaden och att det ska vara lätt för EU-medborgare att arbeta och studera i andra EU-länder. 

– Vi kan inte ha ett Europa som bara är till för en marknad som är ganska osynlig, säger han och syftar på handelsmarknaden. 

– Europa och EU ska framförallt vara till för ländernas medborgare. Lika lön och villkor för lika arbete ska gälla för alla. Man ska kunna leva på sin lön. Samtidigt när du är i arbete så ska du arbeta. Alla som kan ska arbeta men inte till den grad att man sliter ut sig och riskerar sin hälsa på jobbet. 

Löfven sa även att regeringen har kämpat för att lyfta just de frågorna på EU:s dagordning sedan dag ett. Han kunde även berätta att EU:s ministerråd enats om nya regler för utstationerad arbetskraft. 

– Det ska inte gå att dumpa löner eller andra villkor om man tillfälligt arbetar i ett annat EU-land, sa Stefan Löfven. 

De nya reglerna ska nu slutförhandlas i EU-parlamentet. 

– Efter många år med osund konkurrens är vi nästan i hamn med den här frågan, men det är mycket som återstår, sa Löfven.  

Statsministern har tillsammans med EU:s ordförande Jean-Claude Juncker bjudit in nyckelaktörer till Göteborg för att alla ska ge sin syn på vägen framåt i de här frågorna. 

– Snart kommer Europas ledare till Göteborg för att sätta ordning och reda på arbetsmarknaden ännu högre upp på EU:s dagordning. Det är ett bevis på att Sverige kan spela en viktig roll i att föra EU:s arbete framåt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista