Lena Ag och Åsa Regnér.
Foto: Peter Wallberg/TT

Generaldirektör utsedd för nya myndigheten

1:35 min

Idag presenterade regeringen Lena Ag som den första generaldirektören på den nya jämställdhetsmyndigheten, som ska starta vid årsskiftet.

Lena Ag, som senast kommer från organisationen Kvinna till Kvinna, kommer att leda arbetet på den nya jämställdhetsmyndigheten. Bland annat handlar det om att stötta andra myndigheter och sprida kunskap om frågan.

Hennes huvuduppdrag kommer, enligt henne själv, att handla om att samla kunskap om vilken jämställdhetspolitik som faktiskt fungerar.

– Jag ser att myndigheten ska vara navet i att driva på och växla upp jämställdhetspolitiken och sprida goda exempel och metoder och analysera så vi vet vad som ger resultat, säger Lena Ag.

Den senaste tidens uppmärksamhet kring kampanjen #metoo har gett henne extra energi inför sitt nya uppdrag.

– Det är klar det är ju smärtsamt att se hur utbrett det här är, men samtidigt så känner jag att jag får massor av energi och blir ganska förbannad och känner att vi måste växla upp åtgärder och politik, säger Lena Ag.

Även jämställdhetsminister Åsa Regnér menade att den bild som senaste tidens vittnesmål i sociala medier visat upp gjort myndigheten viktigare än någonsin.

– Jag tolkar #metoo som ett skrik på resultat när det gäller jämställdhetspolitiken, det måste gå fortare och vara effektivare. Då kommer vi få hjälp av den här myndigheten i att ha koll på om vi är på spåret eller inte, säger Åsa Regnér.

Efter många vittnesmål om trakasserier och övergrepp på arbetsplatser vill nu den nya generaldirektören Lena Ag att Sveriges chefer tar tag i problemet.

– Det behövs ju ett värderingsarbete ute på arbetsplatserna. Jag är ju chef själv så jag vet ju hur viktigt det är med arbetsmiljöfrågor. Det är ett uppfordrande till landets chefer att inte låta sånt ske, säger Lena Ag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista