Thailand
Sorgeåret är över i Thailand. I dag kremerades kung Bhumibol. Foto: Kittinun Rodsupan/AP Photo

Miljoner har tagit farväl av kung Bhumibol

1:45 min

I dag har miljoner människor i Thailand samlats för att ta farväl av kung Bhumibol.

Folk har stått i ändlösa köer i timmar för att sluta upp vid ett tempel eller framför en av alla storbildsskärmar runtom i landet. De har velat visa sin respekt och följa kremeringsceremonin från det stora tempelområdet i Bangkok.

Den kungliga urnan förs i en över 200 år gammal vagn från Grand Palace till kremeringstornet. Färden har pågått hela dagen. Där utför strax Thailands nye kung Vajiralongkorn den sista akten, som enligt tron för kung Bhumibols själ till den himmelska boningen.

På måndag vaknar Thailand upp från det stillestånd landet i mångt och mycket befunnit sig i sedan kungens död för drygt ett år sedan. Sorgeåret är slut och ett datum för kröningen av Rama den 10:e ska sättas.

Det är en kung som thailändarna inte vet så mycket om. Han har bott stora delar av sitt liv utomlands och kungahuset är inget man öppet diskuterar i Thailand då landets mycket hårda majestätslagar sätter stopp för det.

Men strax efter det att Vajiralongkorn accepterat att ta över tronen så krävde han ändringar i en del paragrafer i landets grundlag. Så nu har han mer makt än vad Bhumibol hade.

Till exempel behöver han inte lämna över posten som statsöverhuvud när han reser utomlands. Han har också tagit kontroll över hela hovets rikedomar och har också rätt att vara med och bestämma vem som ska leda Thailand ifall en ny regeringskris skulle uppstå i framtiden.

Det finns en oro bland befolkningen om vad som ska hända nu, när den person som ansetts hålla ihop det djupt splittrade landet, Kung Bhumibol, nu är borta. Men i dag var alla, vare sig man tidigare stått på en röd eller gul sida, enade i en svart sorgedag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista