Barn i staden Arica i Chile.
1 av 2
Barn i staden Arica i Chile. Foto: UR DOKUMENTÄREN "BLYBARNEN"
Flaggor och barn som spelar fotboll.
2 av 2
Foto: TT/Bild från dokumentären "Blybarnen".

Chilenare vittnar på videolänk mot Boliden

1:43 min

I den pågående rättsprocessen mellan gruv- och metallföretaget Boliden och de närmare 800 chilenare som stämt bolaget på skadestånd så vittnar i dag några av de chilenska medborgarna.

Vittnesmålen görs på videolänk från Chile och på grund av tidsskillnaden hålls de nu under eftermiddagen och i kväll i Skellefteå tingsrätt.

– Mina barn lekte där när de var små, en dotter fick kronisk huvudvärk, den andra ont i leder och muskler, det fick även jag, säger Patricia Moreno med en lila sjal runt axlarna på den bristfälliga videouppkopplingen från Chile.

Hon syftar på innergården till huset de flyttade till i Arica som långt senare visade sig bestå av Bolidens giftiga smältverksavfall från Rönnskär i Skellefteå som kom till den hamnstaden i mitten på 80-talet.

Bolaget hade ingått en affär med företaget Promel som lovade upparbeta avfallshögen som bland annat innehöll arsenik, vilket inte skedde. Den blev liggandes öppet och nyttjades till exempel som fyllnadsmassor för bostäder som i Patricias fall.

De 796 Aricaborna kräver Boliden på drygt 100 miljoner kronor i skadestånd eftersom de tycker att företaget har ett ansvar för att de blivit sjuka.

Alla har de lämnat ett urinprov med minst 30 mikrogram arsenik per liter urin. Men Boliden ifrågasätter bevisvärdet av det. Ett enda prov räcker inte för att visa att det handlat om en långvarig exponering, menar Bolidens advokat Robin Oldenstam.

– Det kan ju inte visas med ett enstaka prov. Då måste man upprepa de här provtagningarna under en längre tid och få likartade resultat, säger han.

Boliden ifrågasätter över huvud taget kopplingen mellan företagets avfallsmaterial och hälsoproblemen och sa så här om Patricia Morenos vittnesmål.

– Man kan inte förminska de hälsoproblem som hennes familj har upplevt men det är fortfarande så att vi ifrågasätter att det här har med materialet att göra. För att leda sådant i bevis hade det krävts ordentliga medicinska undersökningar och annat och det är inget som finns här, säger Robin Oldenstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista