Val i Kenya
Foto: Marco Longari/AFP Photo

Tre demonstranter dödade i Kenya

1:32 min

I Kenya har vallokalerna nu stängt i det kontroversiella omvalet till presidentposten.

På sina håll blev det en våldsam valdag – tre demonstranter har dödats och flera skadats i sammandrabbningar med polis.

Men det var också ett val där oppositionens bojkott satte tydliga avtryck i valdeltagandet.

– Jag kommer inte rösta, jag litar inte på valmyndigheten, säger Mary i stadsdelen Kibera i Nairobi.

Här har oppositionen starkt stöd och mitt på dagen var vallokalerna tomma på väljare. Valförrättarna satt och småpratade med varandra och drack te.

En av dem Amokia Mohammed.

– Valdeltagandet är för lågt, det har bara varit 36 personer här och röstat, berättar hon.

Från hela Kenya kommer rapporter om att valdeltagandet har varit mycket lågt, en blandning av oppositionens bojkott och väljarapati – Kenya har haft en kaotisk valrörelse igång sedan i somras.

Några kvarter bort hördes skottlossning från polisens drabbningar med demonstranter som försökte hindra andra vallokaler från att hålla öppet. Bojkotten är fredlig, enligt oppositionsledaren Raila Odinga, men både här i Nairobi och i västra Kenya har flera personer dödats och skadats i sammandrabbningar idag.

Våldet har också gjort att valet kommer göras om på lördag i fyra distrikt i västra Kenya. Men på de flesta håll var det trots allt lugnt idag, och många av de som kom ut och röstade menade att valet går rätt tillväga.

– Vi måste stötta och respektera våra institutioner, jag tycker vi Kenyaner ska lita på vår valmyndighet, säger John, som kom för att rösta i en vallokal i centrala Nairobi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista