metoo på mobil
Manifestationer hålls över hela landet idag. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stora skillnader i genomslag för #metoo i världen

16 min

Sveriges utrikesminister Margot Wallströms vittnesmål om sexuella trakasserier har fått störst uppmärksamhet i Tyskland under den pågående kampanjen.

– Framför allt har det fått stor uppmärksamhet här att Margot Wallström har deltagit i kampanjen, rapporterade Sveriges Radios korrespondent Daniela Marquardt i Studio Ett på torsdagen.

Det stora gensvaret och de många vittnesmålen på den så kallade metoo-kampanjen i andra länder har fått stor uppmärksamhet i Tyskland.

Men kampanjen mot sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnor har inte fått lika stor uppmärksamhet i Tyskland som i Sverige.

Ett undantag är de många kvinnor inom politiken i Tyskland som har vittnat om sexuella trakasserier.

En bidragande orsak till att det är svårt att locka unga kvinnor att bli aktiva inom de politiska partierna sägs vara just rädsla för sexuella trakasserier.

I Ryssland har kampanjen fått begränsat genomslag, berättar Sveriges Radios korrespondent i Moskva, Maria Persson Löfgren.

– Ryska misser, till exempel Miss Russia, har sagt att "det här kan inte hända i Ryssland, tack vare Vladimir Putin", berättade Mari Persson Löfgren.

– Den ryske presidenten framstår som urmannen som många ryskor gärna ser som en stark en person som man kan lita på, som är nykterist och som bär ens väskor, sade Maria Persson Löfgren.

Hon berättade också att det ofta ses som tabubelagt att tala om sexuella trakasserier och övergrepp i Ryssland.

Ryssland har inför lagstiftning som tillåter att män slår sina kvinnor om det inte leder till allvarliga skador.

– Kvinnor i Ryssland är väldigt utsatta. Många dör, sade Maria Persson Löfgren.

Men det finns unga kvinnor som är med i en ny feministisk rörelse.

– Den kommer att ändra på hur det är i Ryssland och Ukraina, sade Maria Persson Löfgren.

Sveriges Radios korrespondent i Latinamerika rapporterar från Bogotá att hon sett mycket i sina egna flöden på sociala medier.

– Allt från vittnesmål om våldtäkter till vittnesmål om chefer som mejlat obscena bilder eller stått alltför nära en kvinna.

– Men jag har vänner som säger att de skäms eller att de är rädda för repressalier och att de inte vågar använda de hashtaggar som används i Latinamerika i detta sammanhang, sade Lotten Collin.

I Sverige har framträdande och kända personer avslöjats och i vissa fall förlorat viktiga uppdrag. Något sådant har inte skett i Latinamerika.

– Feminister i Latinamerika beklagar att man fortfarande talar om hur kvinnor på ett individuellt plan ska skydda sig mot trakasserier och övergrepp. Däremot diskuteras inte hur samhället eller männen ska förändras, sa Lotten Collin.

I Brasilien har det förekommit flera kampanjer mot sexuella trakasserier och övergrepp.

– Många män har då blivit förvånade över att övergreppen är så många medan kvinnorna har sagt att detta har funnits i evighet, sa Lotten Collin.

Sveriges Radios New York-korrespondent Fernando Arias rapporterade från Los Angeles att den kände journalisten Mark Halperin på kanalen NBC stängs av från sitt arbete efter anklagelser om sexuella trakasserier.

I Kalifornien har 300 kvinnor som arbetar inom politiken i huvudstaden Sacramento skrivit ett öppet brev där de berättar om sina erfarenheter av manliga lobbyister, politiker och tjänstemän.

– Det har lett till en kris inom politiken här och därför har jag svårt att komma i kontakt med politiker, berättade Fernando Arias.

En diskussion i USA handlar om de avtal som många tvingas skriva på när de anställs och som innebär att de inte får berätta om till exempel sexuella trakasserier och övergrepp.

I stället måste man gå med på förlikning mot ekonomisk ersättning.

– Många kvinnor som skriver på sådana avtal har inget val, berättade Fernando Arias.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista