Man talar vid podium.
USA:s president Donald Trump. Foto: Evan Vucci/TT.

Trump manar till kamp mot drogkrisen

1:14 min

USA:s president Donald Trump sa på torsdagen att drogkrisen är ett nationellt nödläge. Nu lanserar han en plan för att bekämpa krisen.

Opioider är en samlande benämning för flera typer av droger och läkemedel. En del av dem är olagliga, som heroin. Andra är lagliga och används inom sjukvården.

Nu säger Trump att 140 amerikaner dör varje dag på grund av missbruk av opioider.

 – USA är det land i världen där överlägset mest opoidpiller konsumeras per person, sa Trump när han talade från Vita huset.

– Fler människor dör av överdoser än av skjutvapen och trafikolyckor sammanlagt, sa Trump.

För att bekämpa den pågående opioidkrisen i USA deklarerar hälsodepartementet att krisen utgör ett katastroftillstånd. Genom den åtgärden hoppas Vita huset kunna ta strid mot den växande beroendeepidemin i USA.

Beslutet gör att fler resurser kommer att kunna användas för att bekämpa krisen, bland annat ger det mer tillgång till behandlingar och personal.

President Donald Trump har tidigare aviserat att administrationen planerat att utlysa ett katastroftillstånd för att bekämpa det växande beroendet av opiater i USA, men då har Trump gett signaler om att det skulle röra sig om en bredare åtgärd som också används i samband med naturkatastrofer.

I stället väljer administrationen att använda en annan lag och låta hälsodepartementet utlysa ett katastroftillstånd för folkhälsan, eftersom det, enligt Vita huset, lämpar sig det bättre för att bekämpa den här typen av kris.

Ett problem för Trumpadministrationen är att hälsodepartementet nu står utan minister efter att Tom Price avgått, samtidigt saknar Vita huset fortfarande en nationell samordnare som jobbar med frågan.

Opioidkrisen, som utgör en växande epidemi i USA, krävde förra året runt 64 000 liv, enligt Vita huset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista