Matkvalitén på bordet när Bulgarien tar över EU-klubban

2:05 min

Från årsskiftet tar Bulgarien över EU:s roterande ordförandeskap och en av frågorna som kommer att lyftas är den om skiftande matkvalitet i EU:s gamla och EU:s nyare medlemsländer i Öst- och Centraleuropa.

Olika jämförelser har det senaste året visat att samma slags produkter från samma tillverkare skiljer sig åt beroende på var i EU de säljs.

Nyligen vände sig Bulgariens ombudsman till EU-parlamentet för att få frågan utredd.

– Chokladefterrätten för barn innehåller tre procent mindre choklad och innehåller mindre mjölk. Apelsinjuicen är gjord på koncentrat om den säljs här men ren juice om den säljs i väst, säger Diana Kovatcheva, Bulgariens vice ombudsman.

Hon hänvisar till en undersökning som gjordes av landets livsmedelsmyndighet i somras och som visar att produkter som säljs under samma namn från samma tillverkare innehåller lägre kvalitet här än i till exempel Tyskland eller Österrike.

Liknande mätningar i länder som Ungern och Slovakien har kommit fram till samma sak.

– Det här är inte farligt för hälsan. Men det handlar om sämre kvalitet. Det är diskriminerande, till och med oförskämt säger Diana Kovatcheva.

Tidigare i år tog Bulgariens premiärminister Boiko Borissov till ännu starkare ord när han pratade om "matapartheid".

I början av oktober vände sig Bulgariens ombudsman till EU-parlamentet och krävde att frågan om olika matkvalitet i EU:s olika länder ska granskas.

Det här har också varit uppe på allra högsta EU-nivå och i sitt så kallade State of the union-tal nyligen sade EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker att han inte accepterar att det finns "andra klassens konsumenter" i en union av jämlikar.

De västerländska livsmedelstillverkare som pekats ut har bland annat hänvisat till olika smakpreferenser i olika länder.

Frågan är känslig eftersom det redan finns en rädsla i nyare medlemsländer om ett EU som utvecklas olika beroende på var man befinner sig.

– Vi vill inte återgå till att dela upp Europa i öst och väst längre, vi är alla EU-länder, men det här är en tendens som är kränkande och mycket farlig, säger Bulgariens vice ombudsman, Diana Kovatcheva,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista