Parlamenten i Barceölona med Puigdemont och i Madrid med Rajoy
Parlamenten i Barceölona med Puigdemont och i Madrid med Rajoy Foto: TT

Två omröstningar om Katalonien i dag – en i Madrid och en i Barcelona

1:53 min

Den spanska senaten kommer i dag att rösta om Katalonien ska fråntas en del av sitt självstyre som straff för att man ändrat lagar och arrangerat en folkomröstning om självständighet.

Samtidigt ska det katalanska parlamentet, av allt att döma, rösta om självständighet. I den debatt som inledde i det katalanska parlamentet igår, gjordes flera försök att tala den katalanske ledaren Carles Puigdemont till rätta.

En av de som försökte, var det konservativa Partido Populars ledare i Katalonien, Xavier García Albiól 

– Det vi varit med om under de senaste 24 timmarna är surrealistiskt och typiskt för de två senaste åren då ni haft makten i Katalonien.

Den lokale ledaren för konservativa Partido Popular Xavier García Albiol, sa också att det ännu inte är försent för den katalanske ledaren Carles Puigdemont att ändra sig igen och inleda en dialog med den spanska senaten för att försöka förhindra att lagparagraf 155 träder ikraft.

För under några timmar igår såg det ut som att den katalanske ledaren Carles Puigdemont hade kommit på andra tankar.

Det ryktades om att han skulle utlysa nyval och därmed kunna stoppa den spanska senatens omröstning om lagparagrafen som tillfälligt tar ifrån Kataloniens dess självstyre.

Men ryktena fick separatister och anhängare till vänsterradikala partiet CUP, att skynda till regeringsbyggnaden här i Barcelona för att protestera. Och de lovade att skapa kaos om Puigdemont utlyser nyval.

Carles Molins var en av ett par hundra personer som var där.

– Det är för sent för nyval nu, sa han. Och jag tror att det är för sent också för att stoppa artikel 155.

En liten stund senare, i ett tv-sänt tal hade Carles Puigdemont ändrat sig. Han sa att han inte fått tillräckliga garantier från den spanska regeringen för att ett nyval skulle stoppa lagparagrafen från att träda ikraft.

Efter det beskedet meddelande Kataloniens näringsminister Santi Vila att han avgår.  

I dag, ungefär samtidigt, som den spanska senaten röstar om paragraf 155, så väntas det katalanska parlamentet rösta om självständighet. Frågan är då om en majoritet av parlamentet fortfarande stödjer den idén eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista