Kenya
Foto: FREDRIK LERNERYD

Lågt valdeltagande i Kenya – sittande presidenten går mot seger

1:51 min

Efter valet i Kenya igår har det varit fortsatt våldsamt på flera håll i landet. Samtidigt har preliminära valresultat börjat komma in, och allt pekar mot ett lågt valdeltagande och en jordskredsseger för sittande president Kenyatta.

– Kenya är splittrat. Vi vet inte vad som ska hända, men jag hoppas inte historien från 2007 upprepar sig, säger valarbetaren Alfan Modame på frågan om vad som kommer hända nu när det kontroversiella omvalet till presidentposten är avklarat.

2007 dog mer än 1 000 personer i etniskt och politiskt våld efter ett annat omstritt val i Kenya.

De oroande tecknen finns där. Våldsamheterna som skakade flera områden i Kenya under valdagen har fortsatt och i går kväll kom vittnesmål om brutala polisingripanden på flera platser i Kenya. Fyra personer sköts till döds i går och minst 50 personer ska vårdas för skottskador.

Samtidigt anklagas oppositionsanhängare för att på flera håll med våldsamma medel ha försökt sabotera valet. De lyckades delvis, tio procent av vallokalerna öppnade aldrig igår och i fyra distrikt i starka oppositionsfästen i västra Kenya ska valet göras om på lördag efter att valmyndigheten trots massivt polisuppbåd inte lyckats genomföra något val.

Under kvällen och natten har delar av valresultatet kommit. Inget är klart, men av de räknade rösterna har sittande president Uhuru Kenyatta fått runt 98 procent. Oppositionsledaren Raila Odinga, som bojkottade valet, drygt 1 procent.

Valdeltagandet väntas också bli lågt, valmyndighetens första prognos är att max 48 procent röstade - en kontrast till runt 80 procent i valet i oktober, vilket väcker frågor om valresultatets legitimitet och landets politiska framtid.

I dag är det nog många som håller med valarbetaren Alfan Modame: Kenya är splittrat, och framtiden är osäker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista