Volvo S90
Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Volvo Cars dubblade vinsten

Det går som väntat bra för Volvo Cars både försäljningsmässigt och ekonomiskt. Vinsten för tredje kvartalet blev drygt 3,6 miljarder kronor före skatt.

För det tredje kvartalet redovisar biltillverkaren en ordentlig vinstökning. Vinsten före skatt landade på 3,6 miljarder kronor och det är en fördubbling jämfört med samma period i fjol, då vinsten var på 1,7 miljarder.

Volvo fortsätter därmed på den inslagna vägen med ökad vinsten.

Anledningen till vinstökningen är bland annat fler sålda bilar och att företaget i snitt gör en större vinst per såld bil, till exempel har den nya mellanstora stadsjeepen XC60 en större vinstmarginal än andra äldre modeller.

Försäljningen ökade också den, men inte lika mycket utan i stället med drygt tio procent under det tredje kvartalet och landar på 135 000 bilar.

Det är främst på världens största bilmarknad, Kina, som ökningen sker, där med drygt 30 procent.

Även i USA ökade försäljningen under tredje kvartalet och det har tidigare varit ett orosmoln för Volvo då försäljningen sjönk. Och under årets första nio månader är det fortfarande svagt neråt i USA för biltillverkaren.

Volvo har också ökat antalet anställda runt om i världen med 6 000 personer jämfört med tredje kvartalet i fjol. Nu jobbar 36 000 personer på Volvo.

Vd Håkan Samuelsson säger i en kommentar att resultatet visar att företaget är på rätt väg framåt och att han tror på ett nytt försäljningsrekord i år. I sådana fall för fjärde året i rad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista