Gui Minhai och Angela Gui.
Gui Minhai och dottern Angela Gui, som kämpar för hans frihet. Foto: TT

Gui släppt men befaras hållas i husarrest

1:18 min

Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai har återförenats med familj i Kina, uppger Guis vän för Ekot. Mycket tyder dock på att han fortfarande står under myndigheternas kontroll.

Det är Bei Ling, Bostonbaserad ordförande i kinesiska PEN-klubben samt vän och kollega till Gui, som varit i kontakt med Guis släktingar.

Han berättar att Gui återförenats med sin hustru, syster och mor i staden Ningbo.

– Vi hoppas att han kommer att få fullständig frihet, inklusive rätten att uttrycka sig och rätten att förflytta sig och även lämna Kina, eftersom han är svensk medborgare, säger Bei till vår korrespondent Hanna Sahlberg.

Gui Minhai försvann i Thailand i oktober 2015 och dök senare upp i kinesiskt fängelse.

Enligt Bei Ling, som inte själv ska ha kunnat tala med Gui, är det oklart vilken grad av frihet regimkritikern Gui Minhai i praktiken har fått.

– Han säger att vi inte vet är hur fri Gui Minhai egentligen är. Det får vi veta först när tillåts lämna landet, om han nu vill det, säger Hanna Sahlberg, Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Peking.

Det finns uppgifter om att han ska ha börjat inleda processen för att få ett nytt svenskt pass och vill lämna Kina så snart han får lov av polisen.

Maya Wang, senior researcher på människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, säger att det är vanligt att politiska fångar i Kina idag blir frisläppta men ändå inte.

– De hålls i husarrest där de får träffa den närmsta familjen men får inte besöka evenemang eller träffa vänner som kan ifrågasätta deras situation, säger hon.

Maya Wang tycker att svenska regeringen bör ställa sig skeptisk till Kinas påståenden om att han är fri och försöka få till ett personligt möte med Gui Minhai för att fastställa hur fri han är.

Det svenska utrikesdepartementet säger sig fortfarande inte ha några nya uppgifter om Gui Minhai.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista