Carles Puigdemont lämnar sin röst i Katalonien pralment.
1 av 2
Carles Puigdemont lämnar sin röst i Katalonien pralment. Foto: Lluis Gene/TT
Spanien, Katalonien
2 av 2
Foto: PAU BARRENA

Direktrapportering: Spanien och Katalonien röstar i dag

• Regionparlamentet i Barcelona har godkänt ett förslag om att utropa en republik.
• Den spanska senaten upphäver självstyret i Katalonien och aktiverar artikel 155.

Två viktiga omröstningar genomförs i dag i ett Spanien där väntan på besked om framtiden har dröjt.

Det är dels det möte som inleddes vid tiotiden i den spanska senaten, där man röstar om att upphäva Kataloniens självstyre och ta kontroll över regionen.
Om detta sker så är planen att ta kontrollen genom att använda sig av artikel 155 i grundlagen, något som aldrig tidigare gjorts men som ger centralregeringen rätt att "vidta nödvändiga åtgärder" ifall en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

Och två timmar efter att den spanska senaten sammanträder ska det katalanska parlamentet rösta om självständighet, där den stora frågan är om en majoritet av parlamentet fortfarande stödjer idéen.

Igår mottog den katalanska ledaren Carles Puigdemont kritik efter all ovisshet gällande ifall det blir nyval eller inte, från bland andra Xavier Garcia Albiól, ledare i Katalonien för det konservativa Partido Popular.
– Det vi varit med om under de senaste 24 timmarna är surrealistiskt och typiskt för de två senaste åren då ni haft makten i Katalonien, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista