Flyktingsmuggling planeras under fotbolls-VM

I Kina har flyktingar från Nordkorea som försöker ta sig in på utländska ambassader och konsulat blivit ett akut problem för regeringen. De som hjälper flyktingarna planerar att använda uppmärksamheten kring fotbolls-VM för att få ut tusentals nordkoreaner som illegalt har tagit sig till Kina.
Det kan finnas mellan 200 000 och 300 000 nordkoreaner i sydöstra Kina och många av dem försöker ta sig vidare, huvudsakligen till Sydkorea. Det är ett flyktingproblem som Kina vägrar erkänna, regeringen har goda relationer med regimen i Nordkorea och har förbundit sig att skicka tillbaka nordkoreaner som försöker fly undan svält och andra umbäranden i hemlandet. Ökad uppmärksamhet FN:s flyktingorganisatione UNHCR tillåts inte arbeta i nordöstra Kina. Men de upprepade försöken från nordkoreanska de facto-flyktingar att ta sig in på utländska ambassader och konsulat för att begära asyl har satt internationellt sökarljus på dessa människors öden. Makthavarna i Peking har kommit under ökad press att uppfylla sina åtaganden gentemot Nordkorea, samtidigt som de inte vill framstå som barbarer. Nordkoreaner som sänds tillbaka över gränsen hotas av långa fängelsestraff och hårda arbetsläger, eller i värsta fall avrättning. Kina har därför ökat ambassadbevakningen kraftigt. I onsdags gick det så långt att kinesiska ambassadvakter stormnade in på japanska konsulatområdet i staden Shenyang och drog med sig nordkoreaner som hade lyckats ta sig in genom grindarna. Brott mot internationell rätt Den kinesiska ambassadpolisens ingripande är ett brott mot internationell rätt. Japan har protesterat kraftfullt och begärt att de fem nordkoreanerna överlämnas. Den japanske vice utrikesministern är på väg till Peking för att understryka allvareti händelsen. I lördags tog sig ytterligare två nordkoreaner förbi den kinesiska mabassadpolisen, den här gången in på det kanadensiska ambassadområdet. En av dem som hjälper flyktingar är den tyske läkaren Norbert Vollertsen, han har själv arbetat i Nordkorea till dess han blev utvisad för att ha talat för mycket om mänskliga rättigheter. Vollertsen säger att man ska försöka få ut nordkoreanska flyktingar i båtlaster från kinesiska kuststäderna Dalian och Dandong under fotbolls-VM då den internationella uppmärksamheten gör det svårare för myndigheterna att ingripa.
SR:s korrespondent Börje Remdahl, Peking, Kina

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".