Dansk polis och Søren Pape Poulsen
Dansk polis och justitieminister Søren Pape Poulsen Foto: TT/Johan Nilsson/Folketinget/Les Kaner

Tolvåringar kan komma att dömas till samhällstjänst

1:38 min

I Danmark kan barn så unga som 12 år komma att dömas till samhällstjänst. Det är ett av förslagen som den danska justitieministern Søren Pape Poulsen presenterade idag.

Även om ungdomskriminaliteten i Danmark minskar så finns det en hård kärna av unga kriminella som vi inte når, och vi har också sett att kriminella gäng börjat rekrytera allt lägre ner i åldrarna sa justistsieminister Søren Pape Poulsen på en presskonferens tidigare idag.

Genom att skapa särskilda ungdomsnämnder, där förutom domare även ska finnas representanter för kommun och polis hoppas man tidigare och snabbare kunna komma åt unga kriminella.

Barn från 12 år ska i nämnden kunna dömas till olika former av samhällstjänst, det kan bland annat handla om att tvätta brandbilar, städa eller att utföra andra enklare uppgifter. Straffet ska också kopplas till förebyggande insatser.

Även om nu tolvåringar kan komma att ställas inför domare så är förslaget ändå inte lika skarpt som tidigare utspel. Alla tre borgerliga regeringspartier har tidigare luftat förslag om att sänka straffbarhetsåldern i Danmark från 15 till tolv år, men efter en lång runda av samråd har man ändrat sig.

Jag vill förbehålla mig rätten att bli klokare och göra det som fungerar bättre än att sänka straffbarhetsåldern, säger justitieminister Søren Pape Poulsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista