Ebba Busch Thor KD riksting
Ebba Busch Thor tycker inte det är avgörande med ett besked i regeringsfrågan före valet. Foto: Pontus Lundahl/TT

Gemensam linje i regeringsfrågan inte nödvändig för Busch Thor

2:11 min

Nu står det klart att allianspartierna är oense om hur tydliga besked de måste ge i regeringsfrågan före valet.

För Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor är det inte nödvändigt att de borgerliga enas fullt ut när det gäller relationen till Sverigedemokraterna.

– Jag tror att det vore kraftfullt om alliansen kunde ge ett gemensamt besked i den frågan, men jag menar att det heller inte är avgörande.

– Vi kan gå till val ändå, alliansen kan vinna ändå, även om vi inte skulle ge fler gemensamma besked i just den frågan, säger Ebba Busch Thor.

Regeringsfrågan fortsätter att förfölja alliansen.

De fyra partierna är ense om att de, efter valet 2018, vill bilda regering, att de tänker rösta emot Stefan Löfven och att de inte tänker förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna.

Men det är fortfarande oklart hur alliansen ska agera om den blir mindre än de rödgröna partierna.

Här står de borgerliga partierna långt ifrån varandra. Liberalerna och Centerpartiet har uteslutit att bilda en regering som blir beroende av att SD röstar ja till den, men det har inte Moderaterna och Kristdemokraterna gjort.

Centerpartiledaren Annie Lööf har varit tydlig med att de borgerliga inom kort bör ge ett gemensamt besked i regeringsfrågan.

Annie Lööf vill inte låta sig intervjuas av Ekot, men nyligen sade hon så här till Aftonbladet TV.

– Vi måste ju samla oss, jag tror att väljarna förväntar sig att vi har en enad och tydlig opposition i form av alliansens fyra partier. Och då tror jag att det är viktigt för att få politiskt fokus på vad vi vill göra, att också snabbt enas kring hur vi ser på Sverigedemokraterna och hur vi ser på regeringsfrågan.

Partiledarna har försökt hitta en gemensam linje, utan att lyckas. Förhandlingarna fortsätter, nu med Moderaternas nyvalde partiledare Ulf Kristersson.

Varken Moderaterna eller Liberalerna vill kommentera om partierna verkligen måste enas före valet, som Centerpartiet anser. Men enligt uppgift till Ekot har Liberalerna, likt Kristdemokraterna, dragit slutsatsen att det inte är avgörande.

Partiledaren Ebba Busch Thor är hoppfull om att de pågående samtalen ska ge resultat, men det viktigaste för henne är att alliansen ska ge fler gemensamma besked i sakpolitiska frågor.

– Därför att jag tror att för många väljare så har just den här frågan, just det här scenariot, lite grand spelat ut sin roll, därför att det spelar inte så stor roll om alliansen är större eller mindre. Vi kommer att ha ett svårt parlamentariskt läge oavsett, säger Ebba Busch Thor.

Är du inte rädd att ni partier kommer att bli förföljda av den här frågan hela vägen fram till valet, om ni inte hittar en gemensam linje?

– Förhoppningsvis är väljarna så trötta på den här frågan och är mer sugna på att höra politik, så att det tar över, säger Ebba Busch Thor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista