Vinster från svenska ekobrott hamnar i Mellanöstern

2:01 min

Ekobrottsmyndigheten märker att vinsterna från brott i Sverige allt oftare skickas till Mellanöstern, med allt fler misstänkta transaktioner till Dubai.

– När det varit svårare att gömma sina pengar i vissa europeiska länder  då söker man andra ställen, säger kammaråklagare Karin Sigstedt, som betonar vikten av internationellt samarbete för att komma åt problemet.

– Och på platser där det finns stora finansiella centrum dit går självfallet mycket brottspengar, säger Karin Sigstedt.

Ekobrottsmyndigheten bad om hjälp från åklagare och polis i andra länder nästan hundra gånger förra året. Det är en ökning på 12 procent jämfört med året innan.

Ökningen förklaras delvis av bättre samverkan över gränserna, men också av att brottsvinster nu allt mer ofta försvinner utomlands

– När det gäller brott och de här lite grövre brotten, och organiserad brottslighet, ser vi att i många ärenden så går pengarna utomlands. Det kan röra sig om miljontals kronor, säger Karin Sigstedt.

Enligt Ekobrottsmyndigheten är det inte lika lätt att gömma pengar i Europa längre.

Det beror dels på att det nu finns flera nya skatteavtal mellan europeiska länder och dels på att samarbetet inom EU har förbättrats, vilket anses vara två anledningar till att mer pengar som kommer från brottslighet nu skickas till länder i Mellanöstern.

– Bland annat ser man att det totalt sett är mer pengar som går till Dubai, och då blir det fler misstänka transaktioner också, säger Karin Sigstedt.

Enligt Karin Sigstedt visar Gulfstaterna nu ett ökat intresse för ett tätare samarbete, och kammaråklagaren menar att den sortens samverkan över gränserna är helt avgörande för att kunna hitta och frysa svenska brottsvinster som förs ut ur landet.

– Det är det enda sättet att nå framgång, att man samverkar med länder och får bättre och bättre kontakter, för det gäller ju att vara snabb också, för annars får man inte tag i de här pengarna, säger Karin Sigstedt.