En kvinna står framför en eld
1 av 2
Våldsamheter under valet Foto: AFP/TT/Luis Tato
Stenar på en gata
2 av 2
Polisen tar undan stenar Foto: AFP/TT/Yasuyoshi Chiba

Vreden växer i västra Kenya

Flera personer har skjutits till döds
1:15 min

Just nu räknas rösterna efter gårdagens presidentval. Ett val som bojkottades av oppositionen och där sittande president Kenyatta väntas vinna stort.

Det är till Nyanza i västra Kenya blickarna nu dras, efter gårdagens omval till presidentposten. Det är en region där oppositionen har starkt stöd och där demonstranter saboterade valet igår. Flera personer sköts till döds av polis i regionala huvudstaden Kisumu, och många skadades. Och att valet nu ska göras om i morgon väcker vrede.

Lokala politiska och religiösa ledare fördömer omvalet och menar att det är en skymf mot den landssorg man utlyst lokalt efter de dödliga demonstrationerna. Valmyndigheten är däremot fast besluten om att genomföra valet även i Nyanza, och våldsamheterna förväntas tillta.

Samtidigt räknas rösterna från resten av landet, och det står redan klart att sittande president Uhuru Kenyatta kommer vinna stort. Vid lunchtid idag var ungefär hälften av rösterna räknade och av dem hade 95 procent röstat på Kenyatta.

Men valdeltagandet är mycket lågt, prognosen sänktes idag till runt 34 procent. Mot 80 procent i valet i augusti.

Samtidigt väntar Kenya spänt på utslaget i ännu en juridisk process där presidentens parti vill ha oppositionsledaren Raila Odinga fängslad för att ha försökt sabotera valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".