Flagga och staty.
Foto: TT

Toppmöte kortsluter trafiken i Göteborg

2:05 min

EU-toppmötet i Göteborg 17 november varar i tre timmar men påverkar staden i tre dagar.

Småföretagare som hamnar innanför avspärrningarna och tvingas stänga är bekymrade.

– Det påverkar jättemycket, vi kan inte öppna butiken så det blir stora förluster med färska varor som går ut i datum, omsättningen faller säger Sofia Yrhed som driver en servicebutik tillsammans med sin man.

Från butiksfönstret ser Sofia Yrhed mässhallen där Europas stats- och regeringschefer ska mötas den 17 november för att diskutera bland annat rättvisa jobb och tillväxt.

EU-toppmötet varar tre timmar under fredagen men avspärrningarna i området kommer gälla redan från onsdag morgon.

Hotbilden är låg men för att garantera säkerheten kommer enligt uppgifter till Sveriges Radio, 3 000 polisen kommenderas till Göteborg.

Långa eskorter till och från flygplatsen, genom stan och stora avspärrningar både utanför hotellet och mässhallen, kommer att göra det besvärligt för den vanlige göteborgaren.

– Det blir stora transporter som kommer kortsluta staden. Å andra sidan, det här drabbar oss vart femtonde år, i Bryssel har de det med hyfsad regelbundenhet så vi kanske kan orka att stå ut med det, säger Erik Nord, polisområdeschef, Storgöteborg.

Det är med blandade känslor göteborgarna ser fram emot toppmötet. Lars Hedman får stänga sin restaurang i tre dagar och har tvingats avboka flera stora grupper, men får å andra sidan servera lunch till Europas toppolitiker.

– Det är klart att det blir extraarbete men det är samtidigt roligt och spännande att få ta del av det. Man får fokusera på de grejerna som är bra annars blir man för negativ till allting säger Lars Hedman.

Och för de som bor i området är frågetecknen fortfarande många.

– Vi har ju garage precis bredvid där vi bor och vi vet inte om vi kommer ut på vägen överhuvudtaget. De uppmanar folk att ta ledigt men man kan ju inte ta semester bara för att det är ett möte i stan, säger Linda Grönberg som bor i området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista