Matti Berg och Anna Skarhed. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi.
1 av 3
Matti Berg och Anna Skarhed. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi.
Girjas mot staten: I rättsalen i väntan på domen. Foto: Marja Påve/ Sameradion & SVT Sápmi
2 av 3
I rättsalen i väntan på domen i tingsrätten. Foto: Marja Påve/ Sameradion & SVT Sápmi
Girjas samebys ordförande Matti Berg var märkbart rörd efter domen i Gällivare tingsrätt. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
3 av 3
Girjas samebys ordförande Matti Berg var märkbart rörd efter domen i Gällivare tingsrätt. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Girjasmålet upp i hovrätten

2:05 min

Under måndagen startar hovrättsförhandlingarna i det uppmärksammade Girjasmålet där tingsrätten gav samebyn Girjas i Norrbotten rätt att bestämma över småviltsjakten och fisket på samebyns marker i fjällen.

Motparten svenska staten som företräds av Justitiekanslern har överklagat domen eftersom de tycker att de som markägare ska förvalta jakten som i övriga Sverige och för att målet väntas bli vägledande.

– Eftersom det ju finns andra samebyar som på samma sätt har motsvarande situation, säger Justitiekanslern Anna Skarhed och fortsätter.

Det är över åtta år sedan Girjas sameby stämde staten i målet som kan få betydelse för både jägare och andra samebyar. I februari 2016 föll domen i Gällivare tingsrätt som fråntog staten och länsstyrelsen rätten att bestämma över vem som ska få jaga småvilt som ripa exempelvis och fiska på Girjas marker i Lapplandsfjällen. 

Domen gav istället samebyn den rätten där ett tungt skäl var så kallad urminnes hävd som uppstått i och med samers långa närvaro i området, som sträcker sig åtminstone tusen år tillbaka i tiden. Långt före då staten kan anses ha blivit ägare till området på 1800-talet, enligt tingsrättens dom.

Hovrättsförhandlingarna som nu startar väntas pågå fram till lucia. Staten menar bland annat också att begreppet urminnes hävd inte kan gälla ett så stort område som nu är aktuellt, ungefär lika stort som Gotland. Och staten ifrågasätter även att samer nyttjat marken i området under den tid och på det sätt som samebyn menar.

 Men samebyn håller inte med.

 – Det är ju trots allt vi samer som har förfogat över de här områdena i historisk tid och nyttjat de. Det har ju i princip inte funnits någon annan fast befolkning under så lång historisk tid man kan se tillbaks och därför måste faktiskt den samiska befolkningen ha ett inflytande över jakt och fiske, säger Girjas ordförande Matti Berg inför hovrättsförhandlingarna och fortsätter:

– Allt annat vore bedrövligt i en rättsstat som Sverige att ursprungsbefolkningen blir fråntagen allt inflytande över sitt eget land, säger Matti Berg i Girjas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista