Bild på polisman med elchocksvapen.
1 av 5
Vapnet som är gult sitter i hölstret på motsatt sida från polisernas tjänstepistoler. Det fungerar så att det skjuts ut två pilar som fastnar i kroppen, mellan dem etableras en strömkrets, som gör att musklerna slås ut och man faller till marken. Foto: Henrika Åkerman/Sveriges Radio
Under utbildningen tränar poliserna på att hantera elchockvapnet och olika scenarion de kan ställas inför.
2 av 5
Under utbildningen tränar poliserna på att hantera elchockvapnet och olika scenarion de kan ställas inför. Foto: Henrika Åkerman/Sveriges Radio
Vapnet som är gult sitter i hölstret på motsatt sida från polisernas tjänstepistoler. Det fungerar så att det skjuts ut två pilar som fastnar i kroppen, mellan dem etableras en strömkrets, som gör att musklerna slås ut och man faller till marken.
3 av 5
Vapnet som är gult sitter i hölstret på motsatt sida från polisernas tjänstepistoler. Det fungerar så att det skjuts ut två pilar som fastnar i kroppen, mellan dem etableras en strömkrets, som gör att musklerna slås ut och man faller till marken. Foto: Henrika Åkerman/Sveriges Radio
Patrik Munter är instruktör på utbildningen.
4 av 5
Patrik Munter är instruktör på utbildningen. Foto: Henrika Åkerman/Sveriges Radio
Johan Svanfeldt har arbetat som polis i 26 år och är positiv till att testa de nya vapnen.
5 av 5
Johan Svanfeldt har arbetat som polis i 26 år och är positiv till att testa de nya vapnen. Steget mellan pepparsprayen och pistolen tycker jag har varit för stort så elchockvapnet kommer som ett bra mellanting utan att ställa till för stor skada för enskilda, säger han. Foto: Henrika Åkerman/Sveriges Radio

Poliser utbildas i hantering av elchockvapen

1:01 min

Flera hundra poliser ska under hösten utbildas i att hantera de elchockvapen som från årsskiftet ska testas inom svensk polis.

Patrik Munter har utbildat poliser som jobbar i Vällingby i Stockholm och han tror att elchockvapnet kommer ha betydelse.

– Det ger oss en möjlighet att agera tidigare, tror jag, det ger oss också en möjlighet att agera på avstånd.

Det är runt 650 poliser som under hösten ska utbildas i att hantera de elchockvapen som svensk polis ska testa under en tvåårsperiod från och med årsskiftet. I försöket kommer 70 vapen att användas av poliser i fem olika lokalpolisområden och de ska också testas av polisens insatsstyrkor.

Vapnet fungerar så att det skjuts ut två pilar som fastnar i kroppen, och sen överförs ström som ger ett krampliknande tillstånd vilket gör att man faller ihop. Per Värdig är polisens projektledare för försöket. Han berättar att poliserna bland annat utbildas i de risker som finns med vapnet.

– Den största skaderisken är faktiskt fallskador, det vill säga att den man skjuter faller illa och får skador genom det. De medicinska skadorna för övrigt är ganska små. Det blir ju utbildningen som får hantera när du ska använda den, när är det lämpligt, så att du inte orsakar mer skada än vad som är absolut nödvändigt.

En förhoppning är att elchockvapnen ska göra att poliser mer sällan behöver avlossa sina tjänstevapen. En av de första poliserna att utbildas var Johan Svanfeldt, områdespolis i Vällingby som arbetat i 26 år. Och han ser positivt på att få testa det nya elchockvapnet.

– Erfarenhetsmässigt har jag inte behövt använda pistolen, men både vår pepparspray och batong har jag varit tvungen att använda vid några få tillfällen. Steget mellan pepparsprayen och pistolen tycker jag har varit för stort så elchockvapnet kommer som ett bra mellanting utan att ställa till för stor skada för enskilda, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista