Parlamenten i Barceölona med Puigdemont och i Madrid med Rajoy
Parlamenten i Barceölona med Puigdemont och i Madrid med Rajoy Foto: TT

Katalonien utropar självständighet – och Madrid upphäver självstyret

4:57 min

I det spanska parlamentet beslutar man att aktivera artikel 155 och upphäva det katalanska självstyret – bara minuter efter att regionen röstat ja till självständighet.
– Det är ingen lätt väg katalanerna har gett sig in på, säger Sveriges Radios EU-reporter Susanne Palme.

Både det katalanska och det spanska parlamentet har under dagen sammanträtt och fattat beslut i frågan om Kataloniens självständighet.

Vid halv fyra-tiden i dag fredag utropade det katalanska parlamentet självständighet, efter att en omröstning genomförts. Beslutet kom efter veckor av vaga besked från katalanernas ledare Carles Puigdemont. I regionparlamentet sjöngs Kataloniens nationalsång efter att man lämnat beskedet om självständighet.

– Från EU har de ju hoppats att det här ska gå att lösa på fredlig väg, sättet det här har gått till på är absolut inget man vill se, säger Sveriges Radios EU-reporter Susanne Palme om Kataloniens beslut.

Bara minuter efter katalanernas beslut twittrade den spanske premiärministern Mariano Rajoy en kommentar:
"Jag ber alla spanjorer att vara lugna. Rättsstaten kommer att återinföra lagligheten i Katalonien. MR".

Resultatet från parlamentet i Madrid kom kort därefter: man väljer att upphäva Kataloniens självstyre genom att aktivera artikel 155, som aldrig tidigare använts men som ger centralregeringen rätt att "vidta nödvändiga åtgärder" om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

Premiärminister Rajoy var inte ensam om att tackla händelseförloppet via sociala medier, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk skrev på Twitter att det här inte ändrar något vad gäller EU:s hållning och att Spanien förblir deras enda samtalspartner.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har Spaniens författningsdomstol påbörjat en process mot den katalanska självständighetsförklaringen. Under kvällen kom också besked om att det spanska åklagarämbetet under nästa vecka kommer att lämna in åtal mot regionpresident Carles Puigdemont för uppror. En domstol kommer sedan att avgöra om åtalet ska godkännas, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Enligt spansk lag kan uppror straffas med upp till 30 år i fängelse.

I Ekots sändning svarade Ekots utrikesreporter Beatrice Janzon på vad som händer nu.

– Det blir en ping pong-match mellan Madrid och Barcelona som fortsätter, och nu får vi se hur man mejslar fram de här åtgärderna som handlar om att avsätta den katalanska regionregeringen, säger hon.

Katalonien

Autonom region i nordöstra Spanien.

Invånare: 7,5 miljoner (Spaniens näst folkrikaste region).

Huvudstad: Barcelona.

Består av fyra provinser: Barcelona, Girona, Tarragona och Lleida.

Officiella språk: Katalanska, spanska och araneiska (en dialekt av occitanskan).

Ekonomi: Katalonien står för ungefär en femtedel av Spaniens BNP. Regionens BNP per capita är den fjärde högsta bland Spaniens 17 autonoma regioner och motsvarar ungefär 60 procent av Sveriges BNP per capita.

Katalonien har den sjunde lägsta arbetslösheten av regionerna, 13,20 procent. För personer i åldern 16—25 år är den 30,46 procent. Hushållens disponibla inkomst är på en delad tredjeplats av regionerna.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista