Terese Svedberg Björk och Tina Björk
1 av 3
Terese Svedberg Björk och Tina Björk. Foto: Amanda Darehed/Sveriges Radio
Dragonskolan, Umeå. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
2 av 3
Dragonskolan i Umeå. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Dragonskolan, Umeå. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.

Larmet: Sexuella trakasserier på skola

2:09 min

I kölvattnet av metoo-kampanjen kommer nu anmälningar till Skolinspektionen mot en gymnasieskola i Umeå där tidigare elever vittnar om en sexistisk kultur bland både lärare och elever.

I dag har Dragonskolan samlat personal och elever till extrainsatta möten för att informera om de vittnesmål som kommit fram.

Eleven Olivia Jonsson känner flera vänner som upplever en kultur.

– Jag har pratat med mina kompisar och det är flera som tycker att det finns en maktkultur på de flesta programmen. Man skrattar åt skämt och säger inte till, säger hon.

Efter den uppmärksammade metoo-kampanjen berättar nu fyra tjejer, som i våras tog studenten på Umeås största gymnasieskola, om systematiska sexuella trakasserier.

Killar ska ha tafsat, uttryckt sig kränkande och uppträtt hotfullt.

– De har även sagt på lektionstid att kvinnor är gjorda för att bli våldtagna. Vi har gått till våra mentorer och berättat det här för dem, men det har inte blivit någon skillnad, säger Tina Björk.

Hon är en av dem som upplevt trakasserier och menar att skolledningen tonat ner händelser. Även lärare ska ha uttryckt sig nedvärderande om kvinnor i klassrummet.

Det här har fått stor uppmärksamhet i sociala medier efter att en förälder skrivit om händelserna på Facebook.

Sedan i går, när uppgifterna fick spridning, har Skolinspektionen tagit emot fyra anmälningar mot Dragonskolan i Umeå.

– Vi är bestörta över det här och tycker det är förskräckligt. Vi tycker det är hemskt, säger Carina Adolfsson Nordström, rektor på skolans teknikprogram.

Vad säger lärare och personal om det här?

– Det känner inte igen sig i den kultur som beskrivs. Samtidigt är det inget försvar – har det här hänt på vårt program så måste vi ta tag i det.

Enligt Katja Gillander Gådin, professor i folkhälsovetenskap, är sexuella trakasserier vanligt förekommande i skolor. Hennes uppfattning är att många skolor brister i att agera mot kränkningar.

– Det finns någon slags normalisering som gör att skolorna inte ser till att det blir tillräckliga konsekvenser för de som utsätter andra och att de skjuter över ansvaret på den som är utsatt, säger hon.

Anna Tillman och Josefin Sandberg läser första året på Dragonskolan i Umeå.

– Jag tycker det känns läskigt att det händer, säger Josefin Sandberg.

Känner du igen dig i beskrivningarna?

– Inte om lärare på skolan, däremot har jag hört av andra som märkt av det här bland elever på skolan, säger Josefin Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista