Människor på gata med flaggor.
Protester i Katalonien. Foto: LLUIS GENE/TT.

Därför vill Katalonien bli självständigt

"Många undrar vad som händer"
2:00 min

Regionparlamentet i Katalonien har röstat ja till att utropa en katalansk republik. 

Här förklarar Ekot bakgrunden till den katalanska självständighetsdrömmen.

Den första oktober gick katalanerna till valurnorna för att rösta om huruvida regionen skulle utropa sin självständighet från Spanien. 42 procent av de röstberättigade deltog – av dem röstade 90 procent ja till självständighet. Folkomröstningen dömdes dock ut som icke-konstitutionell av Spaniens författningsdomstol.

Den 27 oktober röstade det katalanska parlamentet ja till att utropa självständighet – samtidigt godkände den spanska senaten centralregeringens plan på att avsätta den katalanska regionregeringen och ta kontroll över viktiga samhällsfunktioner i regionen.

Här är två förklaringar till varför Katalonien vill lämna Spanien:

Landets största ekonomi

Spanien drabbades hårt av finanskrisen 2008 och kämpar med en växande statsskuld. Katalonien tillhör landets mer välmående delar och bland självständighetsförespråkarna har den ekonomiska aspekten ofta lyfts fram. Vanliga argument är att för mycket av skatteintäkterna i Katalonien går till andra delar i Spanien.

Enligt beräkningar från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, skulle ett självständigt Katalonien ha en BNP per capita som överstiger Sydkoreas. 

Ett självständigt Katalonien skulle sänka Spaniens BNP med omkring 20 procent – samtidigt är regionen skyldig statskassan 52,5 miljarder euro, enligt The Telegraph.

Regionens blodiga historia

I och med kung Filip V:s seger i det spanska tronföljdskriget i början av 1700-talet förlorade Katalonien sin autonomi. Fram till och med 1931 – då den katalanska regionregeringen återinstiftades för en kort period – försökte den spanska centralmakten kväsa den regionala separatismen.

När generalen Francisco Franco tog makten under det spanska inbördeskriget inleddes en lång period där den katalanska kulturen och det katalanska språket trycktes tillbaka med brutal kraft. Tusentals katalaner avrättades mellan 1938 och 1953 och ännu fler fängslades.

Katalonien har upplevt en ökande grad av självstyre sedan Spanien blev en demokrati, men minnet av övergreppen under Francos regim lever ännu starkt bland katalanerna. 

Det finns också kulturella, sociala och språkliga argument bland självständighetsförespråkarna.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".