Donald Tusk
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: DARIO PIGNATELLI

EU: Spanien är vår enda samtalspartner

1:24 min

EU upprepade i dag sitt stöd för den spanska regeringen i konflikten med Katalonien men manade samtidigt till en dialog.

Ingenting har förändrats efter utropandet av självständighet i Katalonien. Det beskedet kom från EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i dag. EU kommer även i fortsättning att se den spanska regeringen som sin enda samtalspartner.

EU har hela tiden stått på Spaniens sida i konflikten, och anklagat den katalanska regionregeringen för att bryta mot den spanska grundlagen. För EU ska enligt fördraget försvara rättsstatens principer och värna medlemsstaternas suveränitet.

Men samtidigt har EU manat till dialog och Donald Tusk vädjade i sin tweet till den spanska regeringen att inte använda våld.

Den katalanska regionregeringen har vädjat till EU att medla i konflikten, vilket Spaniens premiärminister Mariano Rajoy sagt bestämt nej till. Och EU har gjort klart att man varken kan eller vill ta på sig en sån medlarroll.

De katalanska separatisterna har inte fått mycket sympati i resten av Europa. Påhejare är EU-kritiska partier och separatiströrelser, till exempel flamländska separatister i Belgien som nu vädrar morgonluft. Även Slovenien, som en gång bröt sig ur det forna Jugoslavien, har visat förståelse, och politiska företrädare där har i dag sagt att man tänker erkänna Katalonien som ett självständigt land.

Men från övriga EU har katalanerna ingenting att hoppas på. EU-kommissionen har gjort klart att ett fritt Katalonien inte kan räkna med att bli medlem i EU. Det innebär att Katalonien i så fall skulle stå utanför både euron och EU:s inre marknad.

EU förhandlar nu med Storbritannien om brexit, ett utträde som båda parter hoppas ska ske under ordnade former. Att det kaos som nu hotar i Katalonien ska spilla över på resten av Europa är det ingen som önskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista