Polisbil under utryckning.
1 av 2
Arkivbild Foto: Vilhelm Stokstad/TT.
Anders Karlsson står lutad över en polisbil
2 av 2
Anders Karlsson, lokal polisområdeschef. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radi

Polisen reser 32 mil för service av bilarna

2:08 min

Polisen har tecknat nya avtal för service av sina fordon. I flera polisområden har resultatet blivit väsentligt längre transporter varje gång ett fordon ska repareras eller servas.

– Om jag tar polisstationen i Markaryd som exempel så kör man fordonet över gatan. I framtiden kommer det att gå till så här: en civilanställd i Ljungby får ta en bil och köra ner till Markaryd, hämta fordonet, passera Volvoverkstaden i Markaryd, passera Volvoverkstaden i Ljungby, köra till Växjö och sedan köra tillbaka. En resa på 32 mil istället för 2 kilometer, säger Anders Karlsson, polisområdeschef i Ljungby, Markaryd och Älmhult.

Det var i maj 2015 som polisen först annonserade en offentlig upphandling för service av sina fordon, men upphandlingen kom att dra ut på tiden då det begärdes överprövning. Den prövades i tre instanser innan den till sist godkändes av högsta förvaltningsdomstolen.

Först i augusti i år tecknades avtal med verkstäder runt om i landet, men i vissa polisregioner har det alltså lett till att transportsträckorna har blivit avsevärt mycket längre för reparationer och service.

Anders Axén är chef på polisens fordonssektion:

– Man kan säga att i 90 procent av fallen, om man ser till hela ytan, så är det acceptabla avstånd. I tio procent har det blivit långa avstånd som en effekt av upphandlingen, men jag kan inte se hur vi skulle ha gjort för att komma undan det. Vad vi nu gör är att isolera de tio procenten, sen får vi titta på om det finns något annat vi kan göra där för att underlätta, säger Anders Axén.

Man skulle inte kunnat ha krav på kortare distanser?

– Nej, inte som vi har sett det på grund av konkurrenskravet. Det hade varit väldigt enkelt om man hade haft ett avtalsområde som hette till exempel Ljungby, men då finns det ingen konkurrens.

Är det så att lagen om offentlig upphandling har gjort att det kommer bli dyrare för polisen att få sina fordon servade nu?

– Ja, sannolikt så är det så, säger Anders Axén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista